Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Migrén: ezek az élelmiszerek is kiválthatják a tüneteket

Az a legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk őket.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A migrén kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet, ám a nők között kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál. A jellegzetes panasz általában 20 éves kor előtt jelentkezik először, idősebb korban azonban a rohamok csökkenni kezdenek. Emellett fontos hozzátenni: a migrén a fejfájások egy speciális változata, ún. önálló fejfájásbetegség.

Sokak számára csak a szakértői segítség nyújthat megoldást a problémára, ám addig is tehetünk a megelőzés érdekében. Egy neurológus szerint ez a betegség a migrénre hajlamos emberek agyműködésének sajátosságaival függ össze. Ők érzékenyebbek a szervezet hormonális átrendeződésére, az időjárási viszonyok változásaira, a stresszre, az alvászavarra – írja a Magyar Hírlap a Pravda cikke alapján. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ezáltal a stresszcsökkentő gyakorlatok sokat segíthetnek (jóga, meditáció stb.), valamint az is megoldást jelenthet, ha odafigyelünk rá, hogy eleget aludjunk, alvásunk pedig minőségi, pihentető legyen. Ebben az is segíthet, ha igyekszünk nap mint nap ugyanabban az időpontban nyugovóra térni és felkelni, vagy legalább pihentető tevékenységekkel (pl. olvasás) ráhangolódni az ellazulásra alvás előtt.

De a szakember azt is elmondta, hogy egyes élelmiszerek is migrénes fejfájást okozhatnak. Ezek közé sorolta a csokoládét, a citrusféléket, a túlságosan sós ételeket és a füstölt, hosszú érlelésű termékeket (pl. sajt, szalámi). De a magasan feldolgozott élelmiszerek szintén kiválthatják a tüneteket, mint ahogyan az alkohol is, így az a legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk ezeket.

Korábban azt is megírtuk, hogy a migrén Magyarországon legalább 1,2 millió embert érint, a szakemberek szerint azonban a széles és célzott terápiás lehetőségek ellenére az érintetteknek csak a töredéke kér orvosi segítséget. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy kiderült, mi állhat az „űrfejfájás” mögött.