Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Hamarosan kiderül, jól teljesítenek-e a lakásbiztosítások

Különösen azok, amelyeket a márciusi nagy kampányban esetleg egy olcsóbb reményében kötöttek az emberek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az árvíz és az extrém időjárás miatt kimagaslóan nagy kártérítésre készülhetnek a biztosítók. „A napokban a gyakorlatban ki fog derülni, hogy a kormány márciusi nagy lakásbiztosítási kampányának az óriási figyelem és az akkori, a várakozásoktól kissé elmaradt kötésszámok mellett milyen eredménye lett. Vagyis, jól döntöttek-e azok, akik maradtak a régi biztosítójuknál vagy mégis azok jártak jobban, akik váltottak” – vélekedett Németh Péter, a CLB biztosítási alkusz cég online értékesítési és kommunikációs igazgatója. Mint fogalmazott, ezek a napok, hetek a lakásbiztosítások vizsgaidőszaka. Annyi vihar, orkán erejű szél és monszunszerű eső söpör végig az országon, hogy – úgy tudni –, már most is legalább tízmilliárd forintra tehető a bejelentett kár összege.

Ám még egyáltalán nincs vége a természeti katasztrófa-sorozatnak, hiszen az árvíz a napokban érkezik hazánkba. Az ingatlanokba alul, felül, sőt a legváratlanabb helyekről – akár a kéményen, az elektromos vezetékeken keresztül is – nagy erővel betörő víz és a helyenként 100 kilométeres erősségű szél elképzelhetetlenül nagy pusztításra képes hazánkban is – írja a Pénzcentrum. „Ez már nem egy távoli jövő vagy egy vad fikció, ez már a magyar valóság is: a klímaváltozás miatt az elmúlt években egyre határozottabban szélsőségesre váltott az időjárás” – jelentette ki Németh Péter az eddig átéltek, a kárbejelentések, valamint az előrejelzések alapján is. Mindemellett arra figyelmeztetett: a felsorolt viharveszélyek pusztító hatásának csökkentésére fel kell készülni, ezt a biztosítók is elvárják. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az ingatlanok és ingóságok megrongálódása elleni fizikai védekezés mellett az anyagi veszteség ellentételezésére is gondolni kell. Utóbbira a lakásbiztosítás az egyetlen lehetőség, erre hívta fel a figyelmet a kormány a márciusi nagy kampányával is, amellyel legalább azt elérte, hogy tömegek foglalkoztak a biztosításaikkal. Azt, hogy végül jó szerződést kötöttek-e, éppen ebben az időszakban fog kiderülni. A napokban is szinte szünet nélkül érkeznek a kárbejelentések a biztosítókhoz, ám egyelőre kérdéses, mindenki elégedett lesz-e a kártérítéssel. Ez ugyanis a szerződések minőségétől, tartalmától függ. Tehát attól, ki mennyire pontosan állította be az ingatlan, a benne lévő ingóságok vagy egyéb vagyontárgyak értékét – emelik ki.

A biztosítási alkuszcég szakértője szerint a magyaroknak is be kell látni, hogy az eddigieknél lényegesen tudatosabban kell védeni az értékeiket. Egyúttal arra is kitért: akik viszont most döbbennek rá, hogy nem elég korszerű vagy éppen nem aktuális a meglévő lakásbiztosításuk, azok már csak a szerződésük évfordulójakor, vagy jövő márciusban tudnak váltani. Futamidő közben viszont bárki kérheti a meglévő biztosítása átdolgozását, javítását, amivel ugyan a díjat nem lehet csökkenteni, de baj esetén legalább megfelelő anyagi védelmet tud nyújtani. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy alig egy hónap alatt közel 4300 biztosítást kötöttek a rolleresek. Nemrég lépett életbe a változtatás a kötelező felelősségbiztosítások és a mikromobilitási eszközök terén, a rolleresek pedig a legfrissebb adatok alapján komolyan vették az új szabályokat. A részleteket itt fejtettük ki.