Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Netanjahu figyelmeztette a jemeni húszikat, súlyos árat fognak fizetni az Izrael elleni támadásért

Egy olyan helyen landolt a rakéta, amire senki sem számított.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kemény figyelmeztetést adott a jemeni húszi lázadóknak, miután egy rakétát lőttek ki Izraelre. Netanjahu közölte, hogy a húszik „súlyos árat” fognak fizetni ezért a támadásért, mely során a rakéta Izrael középső részén, nyílt területen zuhant le.

Mivel a rakétát valószínűleg még a levegőben megsemmisítették az izraeli védelmi rendszerek, személyi sérülés nem történt, noha a támadás így is pánikot keltett, és károkat okozott Modi’in város közelében. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az Irán által támogatott húszik egy új, hiperszonikus ballisztikus rakétát vetettek be, melyről azt állítják, hogy ez csak a kezdet, és további hasonló támadások várhatóak. Mivel az izraeli központi területek viszonylag biztonságosnak számítanak, ez a támadás különösen aggasztó volt a helyiek számára. A CNN szerint a húszik ezzel a rakétacsapással figyelmeztették Izraelt, hogy a támadásaik folytatódnak a Hamász október 7-i támadásainak évfordulójához közeledve.

Hónapok óta növekszik a feszültség

Mint ismert, Izrael és szomszédai között hónapok óta növekszik a feszültség, különösen Jemen és Libanon részéről: vasárnap például Libanonból mintegy 40 rakétát lőttek ki Izraelre, amit részben elfogtak, másik részük nyílt területre csapódott be.

A Hezbollah folyamatos támadásai az északi határon csak tovább fokozzák a helyzetet, Netanjahu pedig közölte, hogy szükség van az erőviszonyok megváltoztatására a határ menti régiók biztonsága érdekében.

A növekvő katonai feszültségek és az állandó rakétatámadások szakértők szerint arra utalnak, hogy a konfliktus könnyen kiterjedhet az egész Közel-Keletre. Az izraeli hadsereg közben szórólapokat dobott le Dél-Libanonban, figyelmeztetve a lakosokat, hogy ne térjenek vissza ezekre a területekre a háború végéig.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.