Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Áttörés jöhet a legagresszívabb agydaganat kezelésében, főszerepben a nanotechnológia

Közvetlenül a tumorsejteket tudják megcélozni, ami eddig lehetetlen volt.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az agydaganatok legagresszívebb formájának, a glioblasztómának kezelése napjainkban még komoly falakba ütközik, hiszen műtéttel, sugárkezeléssel, valamint kemoterápiával is csupán 3 százalékos esély van az 5 éves túlélésére.

A wuhani Renmin Kórház és a Yale Egyetem tudósai azonban egy új módszert kifejlesztve jelentősen javíthatnak az eddigi esélyeken, hiszen közvetlenül a tumorsejteket képesek megtámadni, méghozzá nanorészecskék segítségével. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ezek átjutnak a vér-agy gáton, ami a korábbi kezeléseknél problémát okozott, mivel nem tudták ezt hatékony módon megoldani, ami miatt hatástalannak bizonyultak a készítmények. A legújabb egérkísérletek során azonban végre sikerrel jártak – írja az Interesting Engineering.

Nem ez az egyetlen technológia, amit a gyógyszerbejuttatás javítása kapcsán kifejlesztettek. A közelmúltban a tudósok bemutattak egy innovatív ultrahangos implantátumot is, amely képes átmenetileg megnyitni a vér-agy gátat, lehetővé téve a rákgyógyszerek bejuttatását.

A betegség évente 250 ezer embernél alakul ki, az átlagos túlélési idő pedig jelenleg csupán 14-16 hónap, így rendkívül fontos lenne, hogy mihamarabb engedélyezzék ezeket az eljárásokat, melyek jelentősen megnövelhetik a betegség túlélési esélyeit.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.