Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Nagy Márton: a kormány letörte az inflációt, megállt az élelmiszerek drágulása

A legfrissebb, augusztusi KSH-adatok alapján júliushoz képest nem emelkedett tovább sem az infláció mértéke, sem pedig az élelmiszerek ára.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi közleményében értékelte a 2024 augusztusára vonatkozó inflációs adatokat, melyek szerint az infláció idei mélypontra süllyedt, éves összevetésben 3,4 százalékot ért el. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján az infláció augusztusban alacsony szinten maradt; a fogyasztói árak pedig jóformán nem változtak júliushoz képest.

A háztartási energia ára éves szinten 4,3 százalékkal csökkent, míg a vezetékes gáz ára 9,4 százalékkal, az elektromos energia ára pedig 1,7 százalékkal lett olcsóbb, de az üzemanyagok ára is csökkent, összesen 2,9 százalékkal. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az élelmiszerárak terén szintén mérséklődés volt tapasztalható: noha átlagosan nem változtak a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, bizonyos termékeknél, mint a tojás, a száraztészta, illetve a húsfélék (például a párizsi és a kolbász) csökkenés volt megfigyelhető. Az idényáras élelmiszerek ára is valamivel alacsonyabb lett. A miniszter szerint e változások pozitívan befolyásolhatják a fogyasztást, hiszen az árak csökkenése növelheti a vásárlási kedvet.

Nagy Márton rámutatott, az élelmiszerárak mérséklődése a mezőgazdasági termelői árak visszaesésének köszönhető, ami azt vetíti előre, hogy a következő hónapokban további csökkenés várható egyes termékek esetében. E tendencia pedig növelheti a keresletet, és hozzájárulhat a fogyasztás élénküléséhez, ami aztán a gazdasági növekedést is elősegítheti.

Az MTI közlése szerint a miniszter kiemelte, a kormány 2023 júliusában bevezetett online árfigyelő rendszere jelentősen hozzájárult a kiskereskedelmi verseny fokozásához, és ezzel segített az infláció ellenőrzés alatt tartásában. A bérek vásárlóereje folyamatosan növekedett tavaly szeptembertől, ami Nagy Márton szerint hozzájárult a fogyasztói bizalom erősödéséhez és a fogyasztás növekedéséhez. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is fenntartja azokat a célzott intézkedéseket, amelyek segítik a gazdaság stabilitásának megőrzését és az infláció kordában tartását.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.