Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,33 Ft
Euró
396,13 Ft
Font
475,44 Ft
Bitcoin
65,176 $

Kiderült, hogyan lehet nagy aranyrögöket készíteni

Megeshet, hogy ez a felfedezés a jövőben megkönnyíti az aranyrögök felfedezését és előállítását.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az aranyrögök keletkezésének módja régi rejtély volt a geológusok körében, egy új kutatásnak azonban sikerült a földrengések által generált szeizmikus erőkkel összekötni ezt a folyamatot. Érdemes hozzátenni: az eddig is ismert volt, hogy az aranyrögök gyakran képződnek olyan területeken, ahol kvarcokat is találni, mivel ezeknek van egy különleges tulajdonsága, az ún. piezoelektromosság. Ez lényegében annyit tesz, hogy ha a kvarcot összenyomják, elektromos polarizáció lép fel, a mechanikai feszültségváltozás pedig elektromos feszültséget hoz létre.

Ez a képesség pedig úgy néz ki, segíti az aranyrögök kialakulását. A jelenséget Dr. Christopher Voisey és csapata a melbourne-i Monash Egyetemen úgy próbálta meg bemutatni, hogy kvarcmintákat merítettek oldott aranyat tartalmazó vízbe, majd a kvarcot olyan mechanikai feszültségeknek tették ki, amelyek utánozzák a földrengés során tapasztalt körülményeket. A kutatók azt tapasztalták, hogy a szeizmikus hullámok feszültsége elég erős elektromos mezőket hozott létre ahhoz, hogy kivonja az aranyat a folyadékból, és a kvarc felületére applikálja azt – emelik ki. Soron kívül Olajszennyezés Kiskunmajsánál: reagált a Mol

Ezek az eredmények segítenek megmagyarázni a geológia régóta fennálló rejtélyét. Az aranyat hordozó folyadékok ugyanis általában csak kis mennyiségben tartalmaznak aranyat – körülbelül egy milliomodrészben. Ilyen alacsony koncentráció mellett pedig szinte lehetetlennek tűnt, hogy nagy aranyrögök keletkezzenek. A földrengések hatására fellépő elektromos mezők azonban úgy tűnik, nemcsak az aranyat vonják ki a folyadékból, hanem gyors felhalmozódást is okoznak a kvarcon – írja a 24.hu az Interesting Engineering cikke alapján.

A kutatók úgy vélik: lehetséges, hogy ez a felfedezés a jövőben megkönnyíti az aranyrögök felfedezését és előállítását, a gyakorlati alkalmazások kifejlesztéséhez azonban még hosszú évek és további kutatások szükségesek. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy tavaly májusban egy szervezett keresőzés során óriási aranyrögöt talált egy idős férfi Angliában. A rög körülbelül öt-hat centiméter mélyen volt a földben, amelynek kapcsán úgy vélekednek, hogy a legnagyobb ilyen jellegű lelet Angliában.

A közelgő fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett árak

A közelgő fűtési szezonban is számolhatunk a rezsicsökkentett árakkal.