Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Fontos tanács a gyerekek mobilhasználatával kapcsolatban, érdemes megfogadni

Története során először adott ki iránymutatást a svéd egészségügyi hatóság a gyerekek mobilhasználatával és képernyőidejével kapcsolatban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A svéd egészségügyi hatóság, a Folkhälsomyndigheten által hétfőn kihirdetett irányelvek szerint a két éven aluli gyermekeknek semmilyen képernyő nézését nem szabad megengedni, a tinédzsereknek pedig napi három óránál többet nem szabad képernyő előtt tölteniük. „A szülők és a gondviselők gondolják át, hogyan használják az ilyen eszközöket a gyermekeikkel, és mondják el nekik, mit csinálnak a telefonjukon, amikor a jelenlétükben használják azt” – tanácsolták.

A javaslat szerint a 2-5 éves gyermekek képernyőhasználatát legfeljebb egy órára, a 6 és 12 év közötti gyermekek képernyőidejét két órára, míg a 13-18 évesekét három órára kell korlátozni – írja a HVG a The Guardian cikke alapján. Ez jelentősen csökkenti a svéd gyerekek és fiatalok jelenlegi átlagos eszközhasználati idejét, főleg úgy, hogy a becslések szerint a 9-12 éves gyermekek naponta négy órán át nyomkodják a mobiljukat, a 17-18 éveseknél pedig ez az idő több mint hét óra. Ez utóbbiban nincs benne az iskolai mobilhasználat. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Jakob Forssmed szociális miniszter szerint az iránymutatás betartására azért van szükség, mert számos tanulmány bebizonyította már: a digitális média használatának negatív egészségügyi hatásai lehetnek, beleértve az alvás minőségének romlását, valamint a depresszió tüneteinek jelentkezését, erősödését. A svéd szakemberek egyúttal azt is javasolják, hogy lefekvés előtt már ne engedjék a szülők mobilozni a gyereküket, a készülék pedig éjszaka ne is legyen a szobájukban. Illetve ahhoz, hogy mindezt sikeresen betartassák velük, fontos, hogy a szülők is példát mutassanak.

A témával egyébként már egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk: a szakértők ugyanis elmondták, a nyári szünet ideje alatt hogyan óvhatják meg a szülők gyermekeiket a digitális függőségtől. Az elektronikai kütyük a kicsiknek és a tizenéveseknek ma már a kikapcsolódás első számú eszközei, ésszerű szabályok nélkül azonban ebből probléma is lehet. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy megjelent Pintér Sándor rendelete a kötelező tanárvizsgáról, mobiltiltásról.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.