Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,30 Ft
Euró
394,50 Ft
Font
466,50 Ft
Bitcoin
60,584 $

Sokan csináltatnak DNS-tesztet, hogy állampolgárságot szerezzenek

Ha e DNS-alapú kérvények hasonló ütemben sokasodnak a jövőben is, várható, hogy az országok speciális eljárásrendet fognak kidolgozni erre az esetre.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ma már talán nem olyan nagy újdonság az, ha nyugaton valaki postán rendelhető DNS-tesztet végeztet magán. A felmérések szerint az utóbbi években több mint 40 millió ember küldte el a postán kapott készlet segítségével levett DNS-mintáját. Ám az utóbbi időben terjedőben van a DNS-tesztek egy újabb, sokkal céltudatosabb alkalmazása is: sokan a származásuk genetikai bizonyítékait lobogtatva igyekeznek állampolgárságot szerezni egy másik országban.

Ír bevándorlási tisztviselők a The Guardiannak nyilatkozva megerősítették, miszerint egyre többen csatolják a felmenőik etnikai hovatartozásáról szóló DNS-vizsgálati leleteket az állampolgársági kérvényeikhez, így kívánva bizonyítani az „írségüket”. A fő ok viszont az, hogy egyes britek így próbálnak kettős állampolgársághoz jutni az EU-tagállam Írországban, hogy ezzel ismét uniós polgárokká váljanak a brexit után. Soron kívül Magyar Péter megint visszautasította a közmédia meghívását

A Magyar Hang megjegyzi: rengeteg britnek vannak ír ősei, sokszor úgy, hogy a családjuk nem is ír. Régen ugyanis számos egyedülálló ír leányanyát vettek rá, hogy Nagy-Britanniába adja örökbe megszületett gyermekét. Jogi szakértők pedig úgy vélekednek, hogy ha e DNS-alapú kérvények hasonló ütemben sokasodnak a jövőben is, várható, hogy az országok speciális eljárásrendet fognak kidolgozni erre az esetre.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy az élet egyik legfontosabb építőelemének rejtélyeire adhat választ a mesterséges intelligencia: fontos válaszokat kaphatnak a biológusok, fény derül a fehérjék szerkezetének titkaira. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy 70 év után találta meg a vér szerinti családját két férfi, elcserélték őket a kórházban. Mint kiderült, 1955-ben nagyot hibáztak egy kanadai kórházban, nem ez volt az egyetlen ilyen eset Manitobában.

A dark weben árulhatták a Temutól lopott felhasználói adatokat, az online piactér máris cáfolt

Hatalmas adattömeg bukkant fel az egyik fórumon, állítólag a Temuról származnak.

Szoboszlai gólt lőtt a Milánnak, 9-2-re nyert a Bayern, Mbappé is beköszönt

Szoboszlai Dominik gyorsan megszerezte az első liverpooli Bajnokok Ligája gólját, ami 3 pontot ért Olaszországban, míg a Real Madrid megszenvedett a Stuttgart ellen, addig a Bayern München gálázott.