Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,389 $

Az élet egyik legfontosabb építőelemének rejtélyeire adhat választ a mesterséges intelligencia

Fontos válaszokat kaphatnak a biológusok, fény derül a fehérjék szerkezetének titkaira.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A DeepMind mesterséges intelligencián alapuló programja, az AlphaFold3 minden eddiginél részletesebben képes feltérképezni a fehérjék szerkezetét és működését. Arra is választ ad továbbá, hogy miként képesek kölcsönhatásba lépni más molekulákkal.

A program a szerkezeti biológiában nyújt fontos segítséget, melynek a különböző anyagok – köztük a fehérjék és a nukleinsavak – molekuláris alapokon nyugvó tanulmányozása a legfőbb célja – számolt be róla a Live Science. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A DeepMind közleménye szerint a mesterséges intelligencia a DNS és az RNS eddig megválaszolatlan kérdéseire is válaszokat adhat, és mint írták, ezzel „valóban megérthetjük az élet folyamatait”. Az AlphaFold3 előrejelzései segíthetnek továbbá a tudósoknak új gyógyszerek és kezelések kifejlesztésében is.

Frank Uhlmann, a londoni Francis Crick Intézet biokémikusa a Nature-nek elmondta, hogy a programot egyebek között a DNS-sel kölcsönhatásba lépő fehérjék szerkezetének modellezésére használják, és az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy többnyire pontosan működik.

Elődjeivel ellentétben azonban az AlphaFold 3 már nem nyílt forráskódú. Ám azok a kutatók, akik nem kereskedelmi célú kutatásokhoz kívánják használni, ingyenesen letölthetik, és naponta összesen húsz feladatsort el is végezhetnek vele.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.