Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Elveheti az időjósok munkáját a mesterséges intelligencia, már előrejelzéseket készít

A Google által fejlesztett modell akár a természeti katasztrófákat is sikerrel jelezheti.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Minden eddiginél gyorsabb és költséghatékonyabb megoldásokat keresnek az időjárás-előrejelzések készítéséhez a Google-nél, a legfrissebb fejlesztések eredményei pedig már most bíztatók. Amennyiben beválnak a mesterséges intelligencia általi prognózisok, úgy akár teljesen át is alakulhat a meteorológia.

A SEEDS-re keresztelt rendszer ugyanis jóval gyorsabb a hagyományos modelleknél és a Google állítása szerint már képes pontos előrejelzéseket készíteni. A fejlesztés hasonló elven működik, mint a nagy nyelvi modellek esetében, több tucat szöveges előrejelzésből a lehető legvalószínűbb forgatókönyvet számítja ki. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A pontosság azért is lehet különösen fontos, hiszen az éghajlatváltozás súlyosbodásával a szélsőséges időjárási események is egyre gyakoribbá válnak. Éppen ezért a megbízható előrejelzések életeket menthetnek, az emberek pedig időt nyerhetnek a felkészülésre – írja a Live Science.

Readingi Egyetem korábbi tanulmánya rávilágít a mesterséges intelligencia gyors fejlődésére, Andrew Charlton-Perez professzor szerint pedig a mostani újítások a szemünk előtt alakítják át az időjárás-előrejelzéseket.

„Két évvel ezelőtt a mesterséges intelligenciát még ritkán alkalmazták időjárás-előrejelzések készítésére. Ma már több olyan modellel is rendelkezünk, amelyek percek alatt képesek 10 napos globális előrejelzéseket készíteni. Egy izgalmas és fontos időszak következik” – fejtette ki a professzor.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.