Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A chipsadó nem ért célt, nem esznek egészségesebben a magyarok

Az adó eleinte csökkentette a fogyasztást, később azonban egyre többet vásároltak belőle a magyarok.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Úgy tűnik, a chipsadó bevezetése nem vezetett sikerre, ugyanis a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársainak tanulmánya alapján nem esznek kevesebb egészségtelen élelmiszert a magyarok. A beszámoló alapján a kutatók a csokoládé, az édes kekszek, a cukros szénsavas üdítőitalok, a sós snackek és az alacsony gyümölcstartalmú italok fogyasztását vizsgálták évekre visszamenőleg, mégpedig a GfK háztartáspanel 2000 háztartásra vonatkozó reprezentatív adatai alapján.

Az Economx azt írja, a szakértők azt találták, hogy az egészségtelen élelmiszerekre kivetett adó eleinte csökkentette a fogyasztást, később azonban egyre többet vásároltak belőle a magyarok, mivel a táplálkozási szokások és az élelmiszerkörnyezet nem változott, az elkölthető jövedelem pedig nőtt. Mindez azt eredményezte, hogy 8 évvel az adó bevezetése után már több egészségtelen élelmiszert fogyasztottak az emberek itthon, mint azelőtt, ráadásul kiadásaik nagyobb részét is tették ki. Soron kívül Ország Karácsonyfája: már kivágták a hatalmas fenyőt, ma útnak indítják (videó)

A tanulmány szerzői kiemelik: a népegészségügyi termékadó nem tudta elérni a fő célját, önmagában képtelennek bizonyult arra, hogy csökkentse az egészégtelen élelemiszerek fogyasztását. Az alacsonyabb jövedelműekre nézve viszont hátrányos lehet az intézkedés, mivel őket sokkal érzékenyebben érinti a drágulás – emelik ki. A kutatók mindemellett azon a véleményen vannak, hogy a hosszú távú kedvező hatások eléréshez komplex intézkedésekre van szükség.

Például arra, hogy elérhetőbbek és megfizethetőbbek legyenek az egészséges élelmiszerek, valamint az is lényeges, hogy növeljük a fogyasztói tudatosságot oktatási programokon keresztül. De korábban azt is megírtuk, miszerint egyre több betegség kialakulásáról bizonyítják, hogy köze van az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásához. Csábító lehet a dobozból kivett gyors és ízletes étel, de nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy felmérés szerint nincs pénz szórakozásra, az élelmiszereken is spórolnak a fogyasztók. A tartós infláció miatt jelentősen változnak a vásárlási szokások, sokan szórakozás helyett az otthoni kikapcsolódást választják, illetve a saját márkás termékek is egyre kelendőbbek. A kutatást 30 ország több mint 23 ezer fogyasztójának megkérdezésével készítették.

Google kereső: ezt nehogy beírja, ellophatják minden adatát

Meglepő módon próbálnak a hackerek hozzáférni a Google keresőt használók személyes adataihoz.

Kutatás bizonyítja, meglepő hatása lehet a rendszeres tojásfogyasztásnak

Bár ebben az állati élelmiszerben sok a koleszterin, a kutatók úgy vélik, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: rendszeres fogyasztásának kifejezetten jó hatása lehet egy új tanulmány szerint.

Mit együnk és mit ne, ha elkerülnénk az őszi betegségeket? Ezt mondja a szakértő

Egy dietetikus elárulta, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes előnyben részesíteni vagy elkerülni, ha a cél az, hogy ősszel és télen is csúcsformában legyen az immunrendszerünk.