Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,30 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
468,17 Ft
Bitcoin
60,270 $

Tanulmány: minden ötödik kómában fekvő tudatánál lehet

Ez a kutatás óriási változást hozhat abban, hogyan viszonyulnak az emberek a kómához.

...svg content...Fotó: Pixabay
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, miszerint a kómában fekvő emberek 20%-a érzékelheti a környezetét. Erre abból jöttek rá a tudósok, hogy a páciensek képesek komplex mentális gyakorlatok végrehajtására, annak ellenére, hogy sem mozogni, sem kommunikálni nem tudnak.

A beszámoló szerint a kutatók több mint 300 vegetatív állapotban fekvő beteget kértek meg arra, hogy gondoljanak bizonyos fizikai tevékenységekre, például teniszezésre, úszásra vagy sétálásra. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Ezek a gondolatok olyan agyi aktivitásokat eredményeznek, amelyeket egy MRI-, vagy egy EEG-vizsgálattal ki lehet mutatni. Az eredmények arra utaltak, hogy a kómában lévő emberek közül minden ötödik teljesítette a feladatot, vagyis hallották a tudósok instrukcióit, és reagáltak is rájuk – írja a 24.hu a New Scientist cikke alapján. Világszerte jelenleg mintegy 300-400 ezer páciens fekszik valamilyen vegetatív állapotban, a tanulmány szerint közülük akár 100 ezer is érzékelheti a környezetét.

A szakértők úgy vélik, ez a kutatás óriási változást hozhat abban, hogyan viszonyulnak az emberek a kómához. Jelenleg sokan inkább a halált választanák, minthogy eszméletlenül vegetáljanak, az ő hozzáállásukat viszont módosíthatja az a tény, hogy akár tudatuknál is lehetnek – emelik ki. Emellett korábban azt is megírtuk, hogy fontos áttörést értek el az ALS betegek (az idegrendszert érintő súlyos és visszafordíthatatlan betegséggel küzdők) életminőségének javításában.

A gyógyíthatatlan kór a kommunikációs készségek elvesztésével is jár, ennek lehetőségét adják vissza a betegeknek. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy segíthet legyőzni a rákot egy, a szájban gyakran előforduló baktérium. Egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy ha a fej-nyaki daganatot megfertőzi a fuzobaktérium, a halálozás kockázata 65%-kal csökkenhet.