Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Hamarosan mindössze percek alatt feltölthetjük az elektromos autókat

Úgy tűnik, végre sikerült leküzdeni az egyik legnagyobb kihívást az elektromos járművek kapcsán.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A kínai Zeekr autógyártó ígérete szerint a továbbfejlesztett lítium-akkumulátoruknak köszönhetően, az ultragyors töltőjükkel kiegészítve alig 10 perc alatt képesek lesznek 10 százalékról 80-ra feltölteni autóikat.

A gyorsabb töltési időtől az elektromos járművek szélesebb körű elterjedését várják, de önmagában ez még nem elég, hiszen a degradációs problémákat is meg kellett oldani, ám úgy tűnik, hogy ezt is sikerült áthidalni. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A technológiának köszönhetően az akkumulátor képes gyorsan és hatékonyan felvenni nagy mennyiségű energiát anélkül, hogy az túlmelegedést vagy egyéb károsodást okozna, a gyorstöltés pedig nem csökkenti az élettartamát.

A Zeekr szerint az új akksik tartóssága jobb lehet a mostaniaknál, a csomagok súlya azonban legalább ennyire lényeges lenne, hiszen annak csökkentésével is jelentős javulást lehet elérni a hatékonyság kapcsán – írja a BGR.

Svéd kutatók nemrég szénszálas kompozit anyagból készített akkukkal értek el jelentős súlycsökkenést, a csoport pedig most azon dolgozik, hogy nagyobb eszközökben is alkalmazhassák technológiájukat és a tömeggyártást is elindítsák.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.