Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

Amerikai elnökválasztás: a kulcsfontosságú államokban már Harris felé billen a mérleg nyelve

Kamala Harris, a Demokrata Párt elnökjelöltje négy százalékponttal vezet republikánus riválisa, Donald Trump előtt három kulcsfontosságú államban – Wisconsinban, Pennsylvaniában és Michiganben – derül ki a New York Times és a Siena Egyetem legfrissebb felméréséből.

...svg content...Fotó: EPA/BIZUAYEHU TESFAYE
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

A augusztus 5. és 9. között végzett közvélemény-kutatás szerint Harris 50%-os, míg Trump 46%-os támogatottságot élvez a valószínű szavazók körében a három államban. A felmérés hibahatára 4,3 és 4,8 százalékpont között mozog, és összesen 1973 potenciális szavazó megkérdezésén alapul.

Az országos szintű versenyben is Harris vezet: egy csütörtökön közzétett Ipsos-felmérés szerint öt százalékponttal, 42%-37% arányban áll Trump előtt, a két felmérés együttesen tehát azt sugallja, hogy Harris a kulcsfontosságú csatatér államokban és országos szinten is jelentős előnyre tett szert. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Biden-adminisztráció Izrael gázai háborújához való hozzáállása jelentős tiltakozásokat váltott ki a kulcsfontosságú államokban, különösen Michiganben, ahol liberális, muszlim-amerikai és arab-amerikai csoportok fejezték ki nemtetszésüket. Becslések szerint mintegy 200 000 ember vonult az utcákra a három államban, hogy tiltakozzon Biden politikája ellen és követelje az Egyesült Államok Gázával kapcsolatos álláspontjának megváltoztatását.

Harris kampánya során igyekezett elhatárolódni Biden Gázával kapcsolatos politikájától, ami úgy tűnik, pozitív fogadtatásra talált a szavazók körében, így ez a stratégiai különbség Harris és Biden között kulcsfontosságú lehet a választók megnyerésében, különösen azokban az államokban, ahol jelentős arab-amerikai és muszlim közösségek élnek.