Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Mind a 61 ember életét vesztette a Brazíliában lezuhant utasszállító gépen

Időközben megerősítették, hogy mind a 61 ember életét vesztette azon a repülőgépen, ami Brazíliában zuhant le, csapódott be a házak közé.

...svg content...Fotó: EPA/Isaac Fontana
Dél-Amerika
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint arról korábban beszámoltunk, lezuhant egy utasszállító repülőgép Brazíliában. Videofelvétel is készült a fényes nappal történt szerencsétlenségről, ahogyan igen furcsa körülmények között a lakóházak közé csapódik a nagy gép.

Kiderült, hogy a fedélzeten összesen 61 ember tartózkodott, akik mind életüket vesztették. Valószínűleg rögtön meghaltak a becsapódást követően, ami Sao Paulo közelében, egy lakónegyedben következett be váratlan módon. Az ATR-72-es irányíthatatlanul pörgött a levegőben, a pilótának esélye sem lehetett arra, hogy kényszerleszállást hajtson végre. Soron kívül Filmforgatás lesz hétvégén a Keleti pályaudvaron

Kisebb csoda, hogy a becsapódásban senki nem sérült meg a lakóházakban és az utcán lévők közül. A felvételek alapján azt gondolják, a pilóta igyekezett elkerülni a sűrűn lakott részeket, majd tehetetlenné vált.

Jegesedés lehet az ok

Feltételezések szerint jég rakódhatott a gépen vagy a hajtómű hibásodott meg, de a nyomozók szerint még túl korai lenne meghatározni a tragédia okát. A CNA azt írja, ugyan jegesedést jósoltak abban a magasságban, amin a gép repült, ugyanakkor az még az elfogadható tartományon belül volt.

Mivel a gép érzékeny a jegesedésre, a nyomozást végző szakemberek szerint ez kiindulási pont lehet. Ugyanakkor a felszállás előtt a gép jégtelenítő rendszerét, valamint az összes többi rendszert működőképesnek minősítették. Indiában egy ugyanilyen gép zuhant le 1994-ben jegesedés miatt, ami akkor 68 ember életébe került.

Egy másik ATR-72-es pedig meghibásodott Norvégiában még 2016-ban, miután jég rakódott a gépre, de a pilótának még időben sikerült visszaszereznie az irányítást. 2023-ban szintén lezuhant egy ATR-72-es, viszont a nepáli becsapódást a pilóta hibájának minősítették.

A legutóbbi katasztrófa idején a gépen 57 utas és a 4 főből álló személyzet tartózkodott, akik mindannyian brazil papírokkal rendelkeztek, így valószínűleg nincs külföldi személy az áldozatok között. Az utasok egy része paranai orvos volt, akik épp szemináriumra tartottak.

Összefüggést találhattak az alkoholfogyasztás és az IQ között, íme a részletek

Érdekes megállapításokat tettek egy, a témával foglalkozó kutatás során.