Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Egy nap alatt közel 100-an vesztették életüket a bangladesi zavargásokban

A bangladesi fővárosban és több nagyvárosban vasárnap kiújult tüntetések során legalább 95 ember vesztette életét, köztük 14 rendőr.

...svg content...Fotó: Katonát visznek a vállukon az ünneplő emberek a bangladesi fővárosban, Dakkában 2024. augusztus 5-én, miután a kormányellenes tüntetők behatoltak a kormányfői hivatalba, és Vazed Haszina miniszterelnök helikopterrel Indiába távozott. A rendőrség korábban közölte: legalább háromszázra emelkedett a kormányellenes diáktüntetéseken kialakult összecsapások halálos áldozatainak száma. MTI/AP/Radzsib Dar
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

A hónapok óta tartó kormányellenes megmozdulások legvéresebb napján több százan sebesültek meg, miután a rendfenntartó erők erőszakkal léptek fel a tüntetőkkel szemben. A demonstrációk júliusban kezdődtek egy állami foglalkoztatási kvótarendszer elleni tiltakozásként, de mára szélesebb körű kormányellenes mozgalommá nőtték ki magukat.

A tüntetők Sheikh Hasina miniszterelnök lemondását követelik, valamint elszámoltatást sürgetnek a korábbi demonstrációkon meghalt tüntetők – többségükben diákok – haláláért. A kormány szerint eddig összesen több mint 285-en vesztették életüket a zavargásokban.

A tiltakozásokat vezető diákcsoportok hétfőre újabb tüntetést  hirdettek meg, melynek során tízezrek terveznek békésen a fővárosba vonulni, figyelmen kívül hagyva a kijárási tilalmat. „Eljött az idő a végső válaszra”, írta Facebook-bejegyzésében Asif Mahmud, az egyik tüntetésszervező.

Három napos munkaszünetet rendeltek el

A hatóságok három napos munkaszünetet rendeltek el hétfőtől szerdáig, és lekapcsolták a mobilinternetet a tiltakozások megfékezése érdekében. A hadsereg határozatlan idejű kijárási tilalmat vezetett be, és csapatokat vezényelt Dakka és más nagyvárosok utcáira. A biztonsági erők eddig csaknem 11 000 embert vettek őrizetbe, köztük ellenzéki tagokat és diákokat.

Sheikh Hasina kormánya az ellenzéki pártokat és azok diákszervezeteit hibáztatja az erőszakért. Anisul Huq igazságügyi miniszter a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, a hatóságok visszafogottan járnak el. „Ha nem tanúsítottunk volna önmérsékletet, vérfürdő lett volna”, mondta.

A jelenlegi tiltakozások jelentik eddig a legsúlyosabb kihívást Hasina 15 éves hatalma ellen. A miniszterelnököt idén januárban vitatott körülmények között választották újra negyedik ciklusára.

Összefüggést találhattak az alkoholfogyasztás és az IQ között, íme a részletek

Érdekes megállapításokat tettek egy, a témával foglalkozó kutatás során.