Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Segíthet legyőzni a rákot egy, a szájban gyakran előforduló baktérium

Egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy ha a fej-nyaki daganatot megfertőzi a fuzobaktérium, a halálozás kockázata 65%-kal csökkenhet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A brit King’s College London kutatói azt találták, hogy a fuzobaktérium (ami a szájban gyakran előforduló baktériumok egyik fajtája) képes bizonyos daganatos megbetegedéseknél pusztítani a tumort. Emellett megállapították azt is, hogy azoknál a fej-nyaki daganatos betegeknél, akiknél a tumorban jelen volt a baktérium, sokkal jobb eséllyel vették fel a harcot a betegséggel szemben. A beszámoló szerint a tudósok először modellezéssel határozták meg azt, hogy mely baktériumokat lehet alaposabban megvizsgálni.

Ezután a laboratóriumban tanulmányozták a baktériumok rákos sejtekre gyakorolt ​​hatását, és 155 fej-nyaki daganatban szenvedő beteg adatait is elemezték, akiknek a betegadatait beküldték a Cancer Genome Atlas nevű adatbázisba. A szakemberek először másfajta eredményre számítottak, a fuzobacteriumot ugyanis korábban összefüggésbe hozták a béldaganatok progresszív lefolyásával – írja a HVG a The Guardian cikke alapján. A részletek kapcsán hozzáteszik: a kutatók Petri-csészébe helyezték a baktériumot és a rákos sejteket is, majd néhány napra állni hagyták azt. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Miután visszatértek, teljesen ledöbbentek, ugyanis a rák szinte teljesen eltűnt. Miután a baktérium megfertőzte a daganatos sejteket, azok száma 70-99%-kal csökkent. A betegek adatainak elemzése azt találta, hogy azoknál, akiknél fuzobaktérium volt a daganatban, nagyobb volt a túlélés esélye, mint azoknál, akiknél nem. A fuzobaktériumok jelenléte 65%-kal csökkentette a halálozás kockázatát – derül ki az eredményekből, melyeket a Cancer Communications című tudományos lapban publikálták. A kutatók abban bíznak, felfedezésük segíthet a fej-nyakrákos betegek kezelésében.

Értve ez alatt a száj-, a torok-, az orr- és a melléküregrákot is. De az eredmény azért is biztató, mert az elmúlt 20 évben kevés terápiás fejlődés volt az ilyen típusú megbetegedések kezelése terén. Miguel Reis Ferreira, a tanulmány vezető szerzője még elmondta: a következő időszakban azt a biológiai mechanizmust igyekeznek majd feltárni, ami megmutatja, miként fejti ki hatását a tumorban a fuzobaktérium – derül ki a cikkből. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy megfejtették, miért hagynak élethosszig tartó nyomokat testünkön a sérülések.

Számos oka van, de ma már egyre több segítség áll rendelkezésre. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a sötét anyag után itt a sötét oxigén, rengeteg kérdést vet fel a felfedezés: egyelőre még a kutatók is csak találgatnak, hogyan lehetséges ez. Továbbá azt is megírtuk, hogy már a tünetek megjelenése előtt kimutathatják az egyik legrettegettebb betegséget, ugyanis egy új, ígéretes vérvizsgálati módszert mutattak be. Ez pedig azért jelentős, mert a modern orvostudomány egyik legnagyobb kihívása az Alzheimer-kór korai és pontos diagnosztizálása.