Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,04 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
63,244 $

Már a tünetek megjelenése előtt kimutathatják az egyik legrettegettebb betegséget

A modern orvostudomány egyik legnagyobb kihívása az Alzheimer-kór korai és pontos diagnosztizálása.

...svg content...Fotó: unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az időskori szellemi hanyatlás ma már népbetegségnek számít, mely a következő évtizedekben az egyre növekvő átlagéletkor miatt egyre több ember életét keseríti meg világszerte. Ezért kiemelkedően fontos, hogy idejében észrevegyék a tüneteket és megkezdhessék a kezeléseket.

Mint a diagnosztikai, mind pedig a gyógyszeres eszközök hatalmas fejlődésen mentek keresztül, most pedig egy új, ígéretes vérvizsgálati módszert mutattak be, amely forradalmasíthatja a betegség felismerését. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Jelenleg a diagnózis elsősorban klinikai értékelésen, illetve a gerincvelő-folyadék vizsgálatával történik, ám gyakran már csak késői stádiumban fedezik fel a betegséget. Egy nemrég publikált kutatás alapján viszont végre pontosan és már a klinikai tünetek megjelenése előtt képesek kimutatni a közelgő bajt.

A vizsgálat során különböző biomarkereket keresnek a vérben, amelyek jelenléte növekszik a betegség kialakulásával és előrehaladásával. A tanulmány szerint a vérvizsgálat hatékonysága jelentősen felülmúlja az orvosi diagnózisok pontosságát – közölte a MedicalXpress.

A korai diagnózis lehetőséget nyújt a betegség előrehaladásának lassítására és a megfelelő terápiák időben történő alkalmazására, ami hosszú távon rengeteg betegnek segíthet, hogy tovább élhessenek minőségi éveket szeretteik körében, nem mellesleg az egészségügyről is jelentős terheket vehet le.