Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,03 Ft
Euró
394,00 Ft
Font
468,79 Ft
Bitcoin
63,732 $

A magyar nők jelentős százaléka nem tér vissza az eredeti munkahelyére szülés után

A magyar nők közel fele számára összeegyeztethetetlenné válik a munkája a magánéletével, ezért nem tér vissza az eredeti munkahelyére.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az UNICEF Magyarország 2019 novembere és 2020 augusztusa között végzett széleskörű kutatásának megállapítása által több, egymással gyakran ellentétes elvárás szakad a kisgyermekes szülők nyakába, s különösen igaz ez a nőkre. Az eredményeket illetően a Profession.hu közleményében azt írja, miközben a válaszadók szerint az a normális, hogy egy kisgyerekes nő dolgozik és hozzájárul a család jövedelméhez, azt is elmondták, hogy hátránya származhat a gyermeknek abból, ha az édesanya korán visszamegy dolgozni.

Ráadásul jó részük azt gondolja, hogy nem is lehet így valaki teljes értékű munkavállaló, ha pedig az anya vissza is megy dolgozni, abban az esetben is kevésbé tartják jó ötletnek, ha karrierben gondolkodik. Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezetője szerint fontos a munkavállaló édesanyának és a munkáltatónak is elfogadnia a tudatos felkészülésen túl azt is, hogy a gyermekvállalás okán kompromisszumot kell hozniuk, onnantól kezdődően, hogy az alkalmazott bejelenti várandósságát – írja az Economx a közleményre hivatkozva. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

De az ügyvezető arról is beszélt, hogy ha egy cég tudatosan megtervezi a kilépéshez és a visszatéréskor a bevonódáshoz kapcsolódó folyamatokat, mindemellett rugalmasan áll hozzá a munkavállalói igényekhez, akkor az nem csak az érintetteknek jelent fontos üzenetet, hanem a jövőbeni és a meglévő munkatársak bizalmát is építheti a cég iránt. Míg egy másik kutatásból arra derült fény, hogy sok édesanya kényszerként éli meg a munkába való visszatérést, közben pedig amiatt aggódnak, hogy nem tudnak egyszerre megfelelni a munkahelyi és családi elvárásoknak.

Legyen szó akár a kialakult rutinok felborulásáról, a gyerekek bölcsödébe/óvodába való beszoktatásáról, az elengedés nehézségéről, az általános munkahelyi stresszfaktorokról és a munkahelyen történt változásokról, az édesanyák aggodalmainak listája végtelen. A helyzetet nehezíti, hogy se a munkahely, se a szülés után dolgozni visszatérő nők nem tekintik magukat teljes értékű munkavállalónak – mindez azonban folyamatos szorongást okoz az édesanyákban. Egyúttal az is megmutatkozott: az anyák részéről igény lenne a visszatérést megkönnyítő képzésre, mentorálásra, amely segítségével magabiztosabban kezdenék újra a munkát, csökkenne a rájuk nehezedő nyomás.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.

Van egy figyelemre méltó hiba az OpenAI új modelljénél

Az OpenAI hamarosan bemutatja az o1 elnevezésű, új MI-modelljét, azonban már a megjelenés előtt elkezdte vizsgálni azt az Apollo független mesterségesintelligencia-biztonsági kutatócég.