Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

Orbán Viktor erős kijelentést tett az amerikai elnökválasztásról

A magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn értékelte az Egyesült Államok közelgő választásának tétjét.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (takarásban). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott beszédet Tusnádfürdőn, amelyben kiemelte az amerikai elnökválasztás fontosságát, a kormányfő szerint ugyanis a választás kimenetele jelentős hatással lehet a nemzetközi politikai színtérre.

A miniszterelnök részletesen kifejtette véleményét Donald Trump republikánus elnökjelölt céljairól, és úgy véli, Trump arra törekszik, hogy „az amerikai népet a posztnemzeti liberális állapotból visszahozza a nemzetállami állapotba”. Ez a megközelítés a miniszterelnök szerint jelentős ellenállásba ütközik bizonyos körökben. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Orbán Viktor állítása szerint Trump indulását különböző módon próbálják megakadályozni. „Ezért akarják megakadályozni, hogy Donald Trump el tudjon indulni a választáson. Ezért akarják börtönbe zárni, veszik el a vagyonát, és ha ez nem segít, ezért akarták megölni”, mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy előző nap személyesen beszélt a volt amerikai elnökkel, aki üdvözletét küldte a tábor résztvevőinek.

Beszédben Orbán kitért a jelenlegi politikai helyzet általános elemzésére is. Véleménye szerint a „posztnemzeti állapot” komoly kihívások elé állítja a demokráciát, ami az elitizmus és a populizmus közötti feszültségben nyilvánul meg. „Az elitek elítélik a népet, amiért a jobboldal irányába sodródik, a nép érzéseit és gondolatait idegengyűlölőnek, homofóbnak és nacionalistának minősítik”, fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint ez a helyzet a képviseleti demokrácia alapvető problémáira is rávilágít. Úgy véli, hogy míg az elit „nem akarja képviselni az embereket, sőt büszke is erre”, addig a nép érdekei nem jelennek meg megfelelően a politikai döntéshozatalban.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.

Már tudni, mikor élesíti a Google az Android 15-öt

Már nem kell egy egész hónapot várni arra, hogy a Google kiadja a Pixel-telefonokra az új operációs rendszerét, a többi mobilgyártót illetően viszont még egy kis időbe telik mindez.