Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ezen rákos megbetegedéseket lehet a legkönnyebben megelőzni

Az egyik ilyen a HPV miatt kialakult méhnyakrák, a melanoma, valamint a tüdő- és hörgőrák.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Azzal talán nem mondunk újat, a rák mennyire veszélyes és alattomos, ám egy szakember, dr. Pavlova egy fontos tanulmányra hívta fel a figyelmet, amelyben az egészséges életmód előnyeire és a rák időben történő megelőzésére térnek ki. Az orvos szerint az említett kutatás újfent megerősíti, hogy az egészséges életmód nem egyfajta hóbort, ami idővel lecseng, mint egyes divatirányzatok, mivel az sokkal inkább egy lehetőség az egészséges és hosszú élet eléréséhez.

Ugyanis számos rákos megbetegedés megelőzhető az egészséges életmóddal: mint például a HVP miatt kialakult méhnyakrák. A Magyar Hírlap a kubnews.ru beszámolójára hivatkozva azt írja, a legtöbb eset megelőzhető a humán papillomavírus elleni időben beadott védőoltással. Míg a melanoma (bőrrák) kialakulása ellen a bőr UV-sugarak elleni védelmével (azaz fényvédő használatával) tehetünk a legtöbbet. Soron kívül Ilyen hőmérsékletek várnak ránk szombaton a nagyvárosokban

A tüdő- és hörgőrák kapcsán szintén kiemelik, hogy a legtöbb eset megelőzhető a dohányzásról való leszokással, a májrák kialakulása ellen pedig védőoltással és az alkohol szinte teljes elhagyásával tehetünk a legtöbbet – derül ki a cikkből. A gyomorrákot illetően hangsúlyozzák, a legtöbb eset megelőzhető a Helicobacter pylori baktérium által okozott fertőzés, így a gyomorhurut és a gyomorfekély időben történő megszüntetésével.

Végül a vastagbélrákra (vastagbél- és végbélrák) térnek ki, amely megfelelő étrenddel előzhető meg. Egészen pontosan azzal, ha kerüljük a feldolgozott húsokat (szalonna, kolbász), elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, valamint aktív életmódot folytatunk. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egy kutatás szerint idősen is megéri életmódot váltani, mert akár 100 évig is élhetünk.

Az ezzel kapcsolatos részleteket ebben a cikkben fejtettük ki bővebben. De azt is megírtuk, hogy nem feltétlenül leszünk egészségesebbek attól, ha elkerüljük a feldolgozott ételeket. Egy kutatás eredményei szerint a tápérték sokkal fontosabb, mint a feldolgozottság mértéke. A témát illetően egy táplálkozástudós, valamint a tanulmány vezetője mondott el néhány érdekes dolgot, például azt: világosan látszik, hogy feldolgozatlan ételekből is állhat alacsony minőségű étrend.

Legalább 33 ember halálát okozta egy menekülttábort ért izraeli légicsapás

Péntek délután izraeli légitámadás érte a Gázai övezet északi részén található jabaliai menekülttábort, ami jelentős emberi és anyagi veszteségeket okozott.

Nagy rangadót rendeznek az NB1-ben szombaton, Dzsudzsákék visszatérnek

A Debrecen és a Paks egymással csap össze, és közel sem biztos a vendégek győzelme, hiába a hazai csapata rendkívül rossz formája.

Diáklányokkal került szexuális kapcsolatba két angyalföldi tanár

Egy angyalföldi technikum két tanára került szexuális kapcsolatba diáklányokkal, amiből rendőrségi ügy lett.