Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,35 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,563 $

Kutatás: idősen is megéri életmódot váltani, mert akár 100 évig is élhet

Egy friss kutatás arra a megállapításra jutott, hogy ha valaki idős korában változtatja meg életmódját, azzal is jelentősen hozzájárulhat a hosszabb élethez, sőt, akár a százéves kort is megérheti.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A JAMA Network folyóiratban megjelent tanulmány szerint még a nyolcvan év felettiek számára is megéri egészséges életmódot folytatni, vagy arra áttérni, hiszen a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás drámai módon növelheti az élettartamot. A beszámoló szerint a kutatás során 1454 olyan résztvevőt vizsgáltak, akik elérték a százéves kort, valamint 3768 olyat, akik korábban elhunytak. Az eredmények szerint azok, akik a legmagasabb pontszámot érték el az egészséges életmódot mérő skálán – amely figyelembe vette a dohányzási szokásokat, az edzési rutinokat és az étrend sokszínűségét –, jelentősen nagyobb eséllyel érték meg a 100. születésnapjukat, mint azok, akik a legalacsonyabb pontszámot kapták.

Vagyis a kutatás eredményei is azt erősítik, hogy az egészséges szokások idős korban is hosszú távú előnyökkel járnak, például élethosszabbító hatással. A résztvevők közül azok éltek a legtovább, akik az 5-6 pontot érték el az egészségeséletmód-skálán, az ide tartozó 851 személy közül 276-an érték el a százéves kort. Ezzel szemben, azok éltek a legrövidebb ideig, akik a 0-2 pontot kapták – részletezik. A tudósok is kiemelték: az életmódváltáshoz sosincs késő, és a társadalom öregedésével párhuzamosan egyre fontosabb az egészséges öregedés elősegítése. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

Szakértők szerint érdemes a százéves kor elérésére törekedni, mivel ez arra ösztönzi az embereket, hogy olyan egészséges döntéseket hozzanak, amelyek növelhetik az élettartamot és javíthatják az életminőséget – írja a Femina a MedicalNewsToday cikke alapján. Joy Puleo, a Balanced Body egészségügyi oldal oktatási igazgatója pedig öt kulcsfontosságú faktort említ, mely hozzájárul a hosszú élethez nyolcvan év felett: a vérkeringés fokozása, erősítő edzések, tudatos mozgás (például jóga és tajcsi), fizikai egyensúly fejlesztése. Joy Puleo hangsúlyozta azt is, mennyire fontos tápláló ételeket fogyasztani, kerülni a feldolgozott és cukros élelmiszereket, és törekedni a mértékletességre.

Egyébként korábban arra is kitértünk, hogy van 8 szokás, amely 20 évvel is megrövidítheti az életünket. A szakemberek többek között a fokozattan stresszes életvitelt, a rendszeres alkoholfogyasztást és a nem megfelelő alvást is ide sorolták. Mindemellett azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint nem növeli az élethosszt a multivitamin rendszeres szedése: a témával foglalkozó szakértők nem találtak összefüggést a rendszeres multivitamin-használat és az alacsonyabb halálozási kockázat között. De azt az 5 gyakori hibát is érdemes megemlíteni, amiket elkövethetünk az egészséges táplálkozás során. Az egyik ilyen a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása, de a nem megfelelő folyadékbevitel is felkerült a listára.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.

Már több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek a Trump-merénylet áldozatának családjáért

A hős édesapa családja részére eddig összesen 1 millió dollár gyűlt össze, nem egész 24 óra alatt, ami óriási eredmény.

Kiderült, mesterlövészek voltak Donald Trump merénylője alatt

Egyre szürreálisabb, ami szombaton történt, már azt is tudni, hogy a 20 éves merénylő alatt a merénylet ideje alatt mesterlövészek tartózkodtak, akik a tömeget figyelték.