Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,57 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,11 Ft
Bitcoin
61,604 $

Orrspray hozhat áttörést az Alzheimer-kór kezelésében

Kutatások szerint képes lehet megállítani a betegség előrehaladását, sőt, akár a visszafordítását is lehetővé teheti.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Alzheimer-kór, amely az időskori demencia leggyakoribb formája, évről évre egyre több embert érint világszerte. Jelenleg nincs rá gyógymód, és a meglévő kezelések csupán a tünetek enyhítésére képesek. Azonban egy új orrspray esélyt nyújthat a betegség megállítására vagy visszafordítására azáltal, hogy közvetlenül célozza meg az úgynevezett tau fehérjéket, amelyek kulcsszerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.

A tau fehérjék normális körülmények között segítik az idegsejtek struktúrájának fenntartását, de az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél ezek a fehérjék rendellenesen felhalmozódnak és csomókba rendeződnek, ami idegsejt-károsodáshoz és az agyi funkciók romlásához vezet. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Az új orrspray célja, hogy megakadályozza ezen kóros fehérjeplakkok képződését és terjedését, ezáltal lassítva vagy akár megállítva a betegség előrehaladását. Az orrspray hatékonyságát előzetes állatkísérletek igazolták, melyek során jelentős mértékben csökkentették a tau fehérjék mennyiségét és javították a kognitív funkciókat.

Ez a nem invazív kezelésforma különösen ígéretes, mivel az orrspray könnyen alkalmazható és közvetlenül az agyba juttatja a hatóanyagot, megkerülve a vér-agy gátat, amely sok más gyógyszer hatékonyságát erősen korlátozza.

A kutatók most embereken tervezik tesztelni a készítményt, és amennyiben ezek a vizsgálatok sikeresek lesznek, úgy az orrspray a közeljövőben forradalmasíthatja az Alzheimer-kór kezelését, reményt nyújtva milliók számára, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

Az orrspray kifejlesztése egy jelentős előrelépés az Alzheimer-kór kutatásában, és új perspektívákat nyit a neurodegeneratív betegségek kezelésében. A tau fehérjéket célzó terápia áttörést jelenthet, amely nemcsak az Alzheimer-kórban szenvedők számára hozhat javulást – írja a Medicalxpress.