Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ősrobbanás utáni űrtangót látott a James Webb, főszerepben egy éhes fekete lyukkal

Cirka 12 milliárd évvel ezelőtti képsorok jutottak el az űrtávcső optikájába.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

A James Webb Űrteleszkóp egészen új távlatokat nyit a mélyűri megfigyelésekben, most épp egy kvazár közepén található szupermasszív fekete lyuk, és két, úgynevezett szatellitgalaxis közötti haláltáncát fedezték fel vele.

A PJ308-21 jelű kvazár egy aktív galaktikus mag körül helyezkedett el egy olyan galaxisban, amely két másikkal olvadt éppen össze. A kutatócsoport nemcsak azt állapította meg, hogy a fekete lyuk tömege kétmilliárd napnak felel meg, hanem azt is, hogy mind a kvazár, mind az egyesülésben részt vevő galaxisok igen fejlettek lehettek.

Ez azért is meglepő, hiszen a számítások szerint az eset mindössze egymilliárd évvel az ősrobbanás után következett be:

„Tanulmányunkból kiderül, hogy mind a kvazárok középpontjában lévő fekete lyukak, mind az őket befogadó galaxisok rendkívül hatékony növekedési fázison mentek keresztül már a kozmikus történelem első egymilliárd évében, amelyet a gazdag galaktikus környezet forrásai segítettek” – fogalmazott a kutatócsoport vezetője, Roberto Decarli, az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) kutatója. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

A három galaxis összeolvadása minden bizonnyal felfoghatatlan mennyiségű gázt és port szállított a szupermasszív fekete lyuknak, ami megkönnyítette a növekedését, és lehetővé tette, hogy továbbra is energiával lássa el a kvazárt – írja a Live Science.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.