Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,241 $

A szombat különösen kemény lesz, nagyon erős UV-B sugárzás várható

A kiadott közlemény alapján nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jack Delulio
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Mint arról korábban beszámoltunk, a pénteki időjárás sem lesz kispálya, és ha a hőmérőre pillantunk, jelenleg is 34°C-ot mutat. Szinte éget a Nap, gyakorlatilag azonnal, már az első pillanattól kezdve.

Ez pedig erős jelzés arra, hogy a hőség magas fokozatra kapcsolt, nem véletlenül jelentik be sorra a különböző hőségriasztásokat. Ezzel együtt az UV-B sugárzásról sem szabad megfeledkeznünk, főleg most, hogy ennyire durva hétvége vár ránk. Soron kívül Az árvíz miatt megindult fák veszélyesek, lezárták a Duna-part egy szakaszát Budapestnél

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban – közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a Dunántúl nyugati, középső és déli részén, az Észak- és a Dél-Alföld, Észak-Magyarország, továbbá Pest vármegye és Budapest nagy részén kell nagyon erős UV-B sugárzásra számítani.

Az UV-index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket – tették hozzá. Azt kérték, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; ha lehetséges, akkor napközben, 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használatát javasolták, arra figyelmeztetve: normál bőrtípusnál már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b oldalon.

Liner/MTI

Magyar Péter „hatalmas tömeget” ígér a közmédia épülete elé, és élő felszólalást követel

Egyelőre nem tudni, pontosan hányan lesznek ott a Magyar Péter által szervezett demonstráción szombaton, de a Tisza Párt vezetője hatalmas tömeget vizionál.