Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Müller Cecília nem vár tovább, fontos döntést hozott az óriási hőség miatt

Az országos tisztifőorvos úgy döntött, meghosszabbítja a hőségriasztást július 18-án éjfélig.

...svg content...Fotó: Müller Cecília országos tisztifőorvos a vízfogyasztást népszerűsítő Happy hét kampány rendezvényén a Millenáris Széllkapu parkjában 2022. május 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Nem lesznek hűvösek a következő napok sem, és ez sokak számára jelent jó és rossz hírt. Jó hír azoknak, akik imádják a hőséget és épp nyaralnak, rossz pedig azoknak, akik nemcsak, hogy nem szeretik a nagy meleg időjárást, még rosszul is vannak tőle. Ilyen hőség akár életveszélyes is lehet, minden generáció számára.

Bármilyen szervezetet képes megterhelni, különösen, ha nem figyelünk a folyadékpótlásra, és hamar napszúrást kaphatunk. A hétvégén még melegebb lesz egyes helyszíneken, így várhatóan teltházzal üzemelnek majd a strandok.

A szakemberek folyamatosan figyelik az az eseményeke, az adatokat. Müller Cecília országos tisztifőorvosként kiemelten fontos döntéseket hozhat, ami most megtörtént, reagálván erre a hatalmas melegre, amivel újabb és újabb rekordok dőlhetnek meg.

Meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást

Meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást július 18-án éjfélig az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos – közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A két szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelik el a hőségriasztás meghosszabbítását.

A tájékoztatás szerint továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben. Felhívták a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon – emelték ki.

Az élelmiszerekre is figyelni kell

Külön hangsúlyozták, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek minél kevesebb ideig legyenek kitéve a melegnek. A magas hőmérséklet hatására a szalmonella és más, az élelmiszer romlását okozó mikroorganizmusok elszaporodhatnak az élelmiszerekben, és megbetegedést okozhatnak – ismertették.

A nyers húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához érdemes hűtőtáskát használni. Ha az élelmiszeren bármilyen érzékszervi elváltozás tapasztalható, akkor azt nem szabad elfogyasztani – írták.

A tájékoztatóban kitértek a légkondicionáló helyes használatára. Mint írták, az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérsékletet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Azt javasolják, hogy érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető – hívták fel a figyelmet. Hozzátették, hogy a VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak a hőségriasztás időtartamáról és fokozatáról.

Liner/MTI

Akár családtagok is taníthatják majd a vezetést az új KRESZ-szabályok szerint

A Közlekedési Minisztérium új javaslatokat dolgoz ki a KRESZ megújítására, melyek között ott szerepel a családtagok által végzett vezetésoktatás lehetősége és az utánképzési rendszer átalakítása is.