Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Az adatok nem hazudnak: lejtmenetben a hazai haltermelés

Az előző évihez képest 7,3 százalékkal, 19 673 tonnára csökkent a magyarországi termelés volumene 2023-ban.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A magyarországi tógazdasági haltermelés volumene 2023-ban 19 673 tonna volt, ami 7,3%-kal alacsonyabb az előző évi mennyiségnél. A haltermelés 80,0%-a 2023-ban három régióban (Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld) koncentrálódott. Gazdasági szempontból továbbra is a ponty az elsődleges halfajunk, amely a tavalyi évben a tógazdasági étkezési célú halhústermelés 82%-át tette ki. Az intenzív rendszerekben megtermelt hal mennyisége a megelőző évhez képest 10,3%-kal, 5664 tonnára csökkent: ebből 4386 tonna étkezési célra előállított hal volt – szúrta ki az Economx az Agrárszektor beszámolóját.

A cikkben részletezik azt is, hogy a halak és halászati termékek exportértéke 2023-ban 10,4 milliárd forintot, importértéke 52,3 milliárd forintot ért el, a külkereskedelmi egyenleg 41,9 milliárd forintos passzívuma 3,1 milliárd forinttal meghaladta a 2022. évi deficitet. 2023-ban halastó művelési ágban mintegy 30 026 hektár tóterület szerepelt a magyarországi nyilvántartásban, ebből az üzemelt tóterület nagysága 26 836 hektár volt. Továbbá fontos kitérni arra is, hogy új halastó létesítése 20 hektáron történt, míg tórekonstrukciót 30 hektáron végeztek. Soron kívül Így változik a boltok nyitvatartása október 23-án

Ez 68%-os csökkenést jelent a 2022-es évi 95 hektár rekonstruált tóterülethez képest. Egyúttal kifejtik: a nyilvántartásban szereplő tóterület minimálisan, 16 hektárral csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor az üzemelt tóterület mintegy 1322 hektárral nőtt 2023-ban. De elmondható az is, hogy a tavalyi évben a teljes tóterületnek mintegy 90%-a üzemelt, ahogyan az azt megelőző évben is. A magyarországi halastavak 68,8%-át étkezési, 21,4%-át pedig növendék hal előállítására, 7,6%-át ivadéknevelésre, illetve a fennmaradó 2,2%-ot egyéb célra hasznosították a termelők – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből.

A dunántúli dombvidéken a völgyzárógátas halastavak a tipikusak, melyeket kis vízfolyásokon mederduzzasztással létesítenek, az Alföld területén viszont a nagy kiterjedésű, körtöltéses halastórendszerek jellemzők – teszik hozzá a cikkben. De korábban arról is beszámoltunk, hogy jelentős bírságot szabtak ki két horgászra a Balatonnál: a pénzbírság mellett több éves horgászattól való eltiltással is büntették őket. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy június végén tömegével ugrottak ki a Dunából a halak, a jelenségről videó is készült. A leglátványosabb pillanatokban több száz példány is látható volt a víz felett.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.