Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,299 $

Magyarország a németek új álomországa?

Egyre élhetetlenebbnek érzik a németek a saját hazájukat, ezért sokan választják Magyarországot állandó lakhelyüknek, sőt, a továbbiakban itt tervezik leélni életüket.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egyre több német nem érzi jól magát hazájában az elmúlt években gyökeresen megváltozott politikai helyzet miatt, ezért sokan döntenek úgy, hogy Magyarországot választják állandó lakhelyüknek, s a továbbiakban itt is tervezik leélni az életüket. A hazánkba települő németek már húsz településen szerveztek helyi csoportokat a Balaton térségében, míg a Dunántúl egyes régióiban már igazi német ajkú német mesterekkel és szolgáltatókkal lehet találkozni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt négy évben csaknem 35%-kal nőtt a Magyarországra települő németek száma. A vasarnap.hu a nius.de cikkére hivatkozva azt írja – amit az Index szúrt ki –, hogy „Magyarország a németek új álomországa”.

Ugyanis a megélhetési költségek 46%-kal alacsonyabbak, mint Berlinben, kevesebb adót kell fizetni, és szívélyesen fogadják őket. Évente mintegy 20 ezer német vándorol a Balaton és a Kárpátok országába, és a tendencia növekvőben van. Egy berlini nő, aki ma már Budapesten él, a portálnak eljuttatott levelében saját tapasztalatairól mesél. Mint fogalmaz, aki csak teheti, menekül „minden idők legjobb Németországából”. „Évek óta először utaztunk itt tömegközlekedéssel; minden félelem nélkül. (…) Először mentünk félelem nélkül uszodába, majd este sétáltunk az utcákon. Micsoda drasztikus különbség! Vezetsz 1400 kilométert, és máris egy másik világban vagy. Egy olyan világban, ahol nőként nem kell félned, ha egyedül utazol” – írta. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

„Egy olyan világban, ahol a gyerekek tisztelik az idősebbeket, és nem veszekednek folyton. Csak akkor veszed észre, hogy mit veszítettél el, amikor itt visszakapod” – tette hozzá, egyúttal arra utalt: attól tart, Németországban soha többé nem lesz érdemes élni, legalábbis nekik, németeknek nem. Ezt követően az elkeseredett nő azzal folytatta levelét, hogy „azok, akiket évek óta az adóinkból etettünk, akiknek védelmet adtunk a háború és az üldöztetés ellen, gyűlölnek és elpusztítanak mindent, amit csak tudnak”. Mindemellett arra utalt, hogy „Európa-szerte száműzöttek teljesen új társadalma alakul ki Magyarországon”, ahol békésen, késelések nélkül élnek együtt, és keresik a saját megélhetésüket.

„Ez a multikulturalizmus a gyakorlatban, és nem az, amit ezek a németországi politikai bolondok próbálnak elhitetni az emberekkel. Csak Budapestre mostanra sok zsidó érkezett egész Európából, Magyarország az utolsó bástyájuk, én így érzem. És ez teljes szívemből boldoggá tesz” – fogalmazott a Berlinből érkezett nő. Ahogy azt már korábban megírtuk, igazán kelendőek a balatoni ingatlanok a külföldi vásárlók körében. A tavalyi utolsó negyedévben minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zalában és Somogyban. De tavaly nyáron is arról számoltunk be, hogy egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál: jól beilleszkednek a helyi közösségekbe, aktívan részt vesznek minden programon, sokan pedig az anyanyelvünket is elkezdték tanulni. Emellett arról, hogy az utóbbi években 35%-kal emelkedett a Magyarországon élő német állampolgárok száma, a magyar-német kapcsolatok kutatója mondott el pár dolgot.

Orbán Viktor reagált az EU megdöbbentő döntésére

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is súlyos csapásként beszél az EU döntéséről a Kínából érkező elektromos autók kapcsán.