Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,993 $

Törökországban is gyárat építhet a kínai BYD

Egyes források szerint a mintegy egymilliárd dollár összértékű beruházást a török elnök jelenti be hamarosan.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nem csak saját piacának igényeit elégítheti ki, de az Európai Unióba is jelentős mennyiségű autót szállíthat a BYD, ha megépíti új üzemét a Törökország nyugati részén lévő Manisa tartományban. A beszámoló szerint a mintegy egymilliárd dollár (kb. 363 milliárd forint) összértékű beruházást hivatalosan Recep Tayyip Erdogan elnök jelenti be hamarosan – árulták el nevük elhallgatását kérő török kormányzati források az Automotive News Europe-nak nyilatkozva.

A Telex a szakportálra hivatkozva arról is ír, hogy Törökország a szintén kínai Cheryvel is előrehaladott tárgyalásokat folytat egy lehetséges gyárépítésről. A bejelentésre azután kerülhet sor, hogy az Európai Unió július elejétől, átmeneti többletvámot jelentett be a kínai villanyautókra, amelyek közül a BYD anyaországban gyártott típusai után 17,5% vámot kell fizetnie a gyártónak, az eddigi 10%-on felül – jegyzik meg a cikkben. Soron kívül Videóra vettek egy kényszerleszállás közben kigyulladt Airbus utasszállító gépet

De érdemes hozzátenni azt is, hogy Törökország korábban 40%-os vám bevezetését tervezte az összes Kínából érkező járműre, de ettől a tervtől végül visszalépett, hogy így is ösztönözze az Ázsiából érkező beruházásokat. A törökországi gyárépítés egy nagyobb folyamat része a BYD esetében, hiszen tavaly kiderült, hogy Kína piacvezető autógyártója Debrecen mellett építi fel első európai üzemét, amely 2026 előtt megnyithat.

Mindemellett arról is beszámoltunk, hogy a következő három évben négymillió tonna kínai árut várnak Szegedre a BYD-gyár építéséhez, az első vasúti szállítmány pedig június közepén meg is érkezett a szeged-kiskundorozsmai PSP Terminálra. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a kínai hatóságok dömpingellenes vizsgálatot indítottak az európai konyakimporttal kapcsolatban, válaszul arra, hogy az Európai Unió ideiglenes vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre.

Donald Trump visszatért arra a helyszínre, ahol meglőtték

Donald Trump most visszatért arra a helyszínre, ahol pár hónapja egy merénylő meg akarta ölni.