Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,045 $

Szövetségese szerint maga Biden is fontolóra vette a visszalépést

Az amerikai elnök kampánycsapatában növekvő aggodalom tapasztalható a közvélemény-kutatási eredmények miatt.

...svg content...Fotó: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök beszédet mond az észak-karolinai Raleigh-ben rendezett kampányeseményen 2024. június 28-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Evan Vucci
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

A legutóbbi elnökjelölti vita után felerősödtek azok a hangok, melyek szerint Joe Biden már nem alkalmas az ország vezetésére, így többen is a visszalépését szorgalmazzák. Egy, a New York Times által idézett közeli szövetséges szerint azonban maga Biden is tudatában van annak, hogy a következő időszak nyilvános szereplései kulcsfontosságúak lehetnek jelöltsége szempontjából.

A CNN által szervezett vitán Biden teljesítménye aggodalomra adott okot a Demokrata Párt berkein belül, ugyanis gyakran összefüggéstelenül beszélt, a helyzetét pedig tovább rontotta, hogy mindez Trump figyelmét sem kerülte el, aki rendre oda is szúrt neki eszel kapcsolatban. Soron kívül Számos Samsung mobil vált használhatatlanná egy új frissítés miatt

A közvélemény-kutatások sem különösebben kedveznek az elnöknek. A Times/Siena felmérése szerint Trump hat százalékponttal vezet a bizonytalan szavazók körében, míg a regisztrált szavazóknál már nyolc százalékpontos az előnye. Egy Reuters/Ipsos kutatás ugyanakkor fej-fej melletti versenyt mutat, 40-40 százalékos támogatottsággal.

Aggasztó jel, hogy a CBS News/YouGov felmérése szerint a regisztrált demokrata szavazók 72 százaléka kételkedik Biden mentális és kognitív alkalmasságában az elnöki tisztség betöltésére, mindez pedig a szavazóurnák előtt állva elbizonytalaníthatja a szavazókat.

Bár a Fehér Ház szóvivője cáfolta a visszalépés lehetőségét, belső források szerint a kampánycsapat feszülten figyeli a közvélemény-kutatások alakulását. Amennyiben Biden mégis visszalépne, úgy a Reuters értesülései szerint Kamala Harris alelnök tűnik a legvalószínűbb alternatívának Biden esetleges pótlására.

Az USA és Izrael még mindig egyeztet Irán megtámadásáról

Továbbra sem állapodott meg egymással az USA és Izrael Irán megtámadásáról, aminek kapcsán Joe Biden amerikai elnök is megszólalt.