Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,81 Ft
Euró
393,36 Ft
Font
464,93 Ft
Bitcoin
57,986 $

Kritikus a gyógyszerészhiány Magyarországon

Aggasztó szintre jutott a munkaerőhiány a hazai gyógyszerész szakmában: hónapok óta nincs minden patikában szakember.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Évek óta kritikus gyógyszerészhiány uralkodik Magyarországon, és egy május 6-i rendelet már azt is kimondja, hogy nem kötelező a gyógyszerész jelenléte a fiókgyógyszertárakban. Csupor Dezső gyógyszerész kiemelte: ez nagyon nincs rendben, hiszen az új gyógyszerek kiadására csak egy szakember képes. Minden más megoldás nélkülözi a szakmát. Ezzel együtt a gyógyszerész arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan, sokszor – tévesen – pultosnak nézik a kollégákat.

Miközben valójában ők azok, akik pár jól irányzott kérdéssel, komplex tanácsot tudnak adni a gyógyszerek szedését illetően – hangzott el az Economx videocastjában. A másik, munkaerőt kiváltó terv a gyógyszer-automaták bevezetése, amelynek indoka munkaerőhiányon túl a gyógyszervásárlás lehetőségének 24 órás megteremtése. Csupor Dezső hozzátette, nincsenek illúziói ezzel kapcsolatban: sajnos a gyógyszerészek társadalmi megítélése nem túl magas. Soron kívül Nem szennyezett, hanem túl erős lehetett a rosszulléteket okozó drogos gumicukor

Emiatt sokan a gyógyszerautomatát fogják választani. Elmondása szerint az is problémát jelent, hogy kevesen választják az egyetemeken ezt a képzést, mert nem túl könnyű, ráadásul drága is. A fizetéseket illetően pedig a szakember még megjegyezte, az nem igaz, hogy annyira rosszak a bérek, hogy emiatt ne akarnának ez emberek gyógyszerészek lenni. Inkább arról van szó, hogy vannak helyek, amik vonzóbbak, míg mások kevésbé.

Korábban azt is megírtuk, hogy jöhet a kötelező online időpontfoglalás a rendelőkbe: a kormány új intézkedéseket vezetett be az egészségügyi ellátás hozzáférhetőségének javítására és az orvos végzettségű kormánytisztviselők bérezésére vonatkozóan. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár szerint nem a kórházak bezárása a cél, hanem az, hogy hatékonyan tudjanak működni.

Egyre többen szólítják fel Joe Bident arra, hogy lépjen vissza

Minden eddiginél nagyobb nyomás alatt van Joe Biden, és még mindig hónapok vannak hátra az amerikai választásokig.