Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,931 $

A kevés alvás miatt akár 5-10 évvel idősebbnek érezhetjük magunkat

Meglepő eredményre jutott egy új kutatás.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelő mennyiségű alvás miatt a valós életkorunknál akár 5-10 évvel idősebbnek érezhetjük magunkat. „Az alvás ok-okozati szerepet játszik abban, hogy az egyének mennyire érzik magukat öregnek belül. Az elégtelen alvás álmosságot okoz. Az álmosság egy fontos állapot, ami segít priorizálni az alvást és csökkenteni energiaszintünket. Az energia hiányával járó kimerültség korlátozza az ember fizikai és szociális aktivitását, amik hozzájárulnának a fiatalos érzéshez” – magyarázta Leonie Balter, a tanulmány vezető szerzője.

A Femina a tanulmányra hivatkozva azt írja, a kutatók két vizsgálatot végeztek, az egyikben 429, 18 és 70 év közötti ember alvásminőségét figyelték meg egy hónapig. Azok, akik rosszul aludtak, minden egyes éjszaka után arról számoltak be, hogy kronológiai koruknál körülbelül negyed évvel idősebbnek érzik magukat. Azok, akik jól aludtak az egy hónap során, átlagosan közel hat évvel fiatalabbnak érezték magukat valós koruknál. „A hangulatváltozás és a fáradtságérzet is hozzájárul az öregedés szubjektív érzéséhez” – mondta dr. Chang-Ho Yun, a Szöuli Nemzeti Egyetem neurológiaprofesszora. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

„Ezek a változások az alváshiány tipikus tünetei, és súlyosbíthatják az álmosság és az idősebb kor érzését” – hangsúlyozta. Összességében ezek az eredmények alátámasztják a megfelelő alvás fontosságát a fiatalos szubjektív életkor fenntartásában, ami mind a mentális, mind a fizikai egészségre jótékony hatással lehet – emelik ki. A második vizsgálat során pedig 186 résztvevőt kértek meg arra, hogy két éjszakán keresztül aludjanak a klinikán, ahol ügyeltek arra, hogy mindkét éjszaka ne aludjanak négy óránál többet.

Az öregedés szubjektív élménye sokkal nagyobb volt, amikor az emberek ilyen mértékű alvásmegvonást tapasztaltak: az alanyok átlagosan közel négy és fél évvel érezték magukat idősebbnek, mint amilyenek valójában voltak. Az álmosságot egy mérési skálán követték nyomon, ahol minden egységnyi emelkedés után az alanyok 1,23 évet adtak hozzá az öregedésük értékeléséhez. A nem lényegtelen volt, de az alvás kronotípusa számított: a korán kelni szerető emberek még jobban érezték a hatást – teszik hozzá.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a késői lefekvés nemcsak fáradtságot okoz, hanem a mentális egészségnek is árthat: egy kutatás szerint a túlságosan késői lefekvéssel nemcsak a fáradtságot, hanem a mentális problémákat is kockáztatjuk. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy mégsem a telefon kék fénye az, ami megnehezíti az alvást, sokkal inkább a közösségi média görgetése és az emailek ellenőrizgetése.

Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést a közmédia Magyar Péter beszéde után

Az MTVA hivatalos közleményben tagadta Magyar Péter állításait.