Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,42 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
60,967 $

Két éven belül már hatalmas katapulttal hajítanák ki az űrbe a kisebb műholdakat

A Szilícium-völgyben épülő eszköz hatalmas sebességgel lövi ki a szatelliteket.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

A kaliforniai székhelyű SpinLaunch tervei szerint 2026-ra elkészülnek azzal a hatalmas eszközzel, aminek segítségével alacsony Föld körüli pályára juttathatnak kisebb méretű műholdakat – drága és környezetszennyező rakéták használata nélkül.

A katapult leginkább egy óriási koronghoz hasonlít, melynek csöve az ég felé mutat. A 32 méteres korong csaknem 8000 km/órás sebességet garantálna a műholdaknak. A technológiát korábban már a NASA is tesztelte, melynek során valamivel több mint 9 kilométeres magasságot értek el a kilőtt tárgyak. Soron kívül Valaki magára tetováltatta Magyar Péter arcmását (videó)

Ezek a tesztek azonban még csak a kezdeti szárnypróbálgatások voltak, ugyanis egy sor dolgot vizsgálni kellett, mielőtt élesben kipróbálhatnák az űrparittyát. Többek között azt is, hogy a műholdak alkatrészei egyáltalán kibírják-e az óriási sebességgel történő forgást.

A műholdas technológiák iránti egyre csak növekvő kereslet ugyanakkor különböző aggodalmakat is felvetett. Bár a rakéták kiváltásának lehetősége üdvözlendő dolog, az viszont kevésbé, hogy mostanra már több mint tízezer műhold kering a Föld körül.

A SpinLaunch megoldása ennek ellenére is forradalmi áttörést hozhat. A vállalat közleménye szerint az első indítóállomás helyszínét hamarosan nyilvánosságra hozzák, az Egyesült Államok egyik tengerparti régiójában tervezik felépíteni – írja a Cybernews.

Öngyilkos női merénylők robbantottak Nigériában, legkevesebb 18 ember életét vesztette

Legkevesebb 18 ember vesztette életét abban az öngyilkos támadásban, amit Nigériában hajtottak végre.

Videós összefoglaló Németország továbbjutásáról, Dánia drámájáról (videó)

Hiába a 2-0 és a megérdemelt továbbjutás a német válogatott részéről, korántsem volt ez egy sima mérkőzés Németország számára.