Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,28 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,804 $

Korábban ismeretlen fajt észlelhettek a mélyben

Több okból is különleges esetről van szó, amelyről felvétel is készült.

...svg content...Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ritka felvétel készült egy mélytengeri nőstény kalmárról, amint tojásait szállítja, de a megfigyelésről beszámoló tanulmányból az is kiderül, hogy egy korábban ismeretlen fajt észlelhettek. A szakértők szerint a mélyben rengeteg tintahalalakú él, ám megpillantani, s megvizsgálni őket nem túl könnyű, főként az éppen költő nőstény egyedeket.

A Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) által üzemeltetett víz alatti robot 2015-ben készítette a különleges felvételt, amelyen egy, a Gonatidae családba tartozó kalmár látható. A MBARI távirányítású járművei korábban 17 alkalommal figyeltek meg tojást őrző mélytengeri lábasfejűeket, de ez az eset különleges volt – írja a 24.hu az IFLScience-re hivatkozva. Soron kívül Magyar Péter kiadta a listát, kik nem lehetnek párttagok a Tisza Pártnál

Mégpedig azért, mert az ikrák hatalmasak, 11,6 milliméteresek voltak. Hozzáteszik, a Steven Haddock vezette csapat a Kaliforniai-öbölben fedezte fel az állatot, amellett, hogy a tojásai szokatlanul nagyok voltak, számuk meglepően alacsony volt. Az óceánban sok faj nagyszámú ikrát rak, hogy maximalizálja a faj túlélési esélyét, a mélyben viszont jóval kiszámíthatóbb a környezet, ezért elég kevesebb utód.

A kutatók azon a véleményen vannak, hogy egy új fajt figyeltek meg, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek. A tintahalalakúak számára az utódok gondozása igen áldozatos munka. A költés sokat kivesz a nőstényből, amely addig nem eszik, amíg a kicsik ki nem kelnek – ez akár négy évbe is telhet.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Ezt követően az állat elpusztul. „Áldozatvállalása azonban javítja az utódok túlélési esélyeit” – magyarázta az egyik szakértő. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy sosem látott, űrlényszerű állatot fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén: ezek az állatok a tengerfenék közelében élnek, és az üledék között keresnek táplálékot.

Zelenszkij közölte Trumppal, Putyin nem nyerhet

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij személyesen találkoztak New Yorkban, melynek ideje alatt az USA volt elnöke meghallgatta az ukrán vezetőt a háborúról.

Váratlan döntetlen született az Újpest-Eto meccsen

Az Újpest nem tudta otthon tartani a 3 pontot a Győri ETO ellen az NB1 8. fordulójában, ami egyértelműen csalódás az újpestiek számára.