Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,83 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
465,86 Ft
Bitcoin
54,110 $

Nem is gondolnánk, mennyi mindenhez felhasználható a banánhéj

Akik megkóstolták a banánhéj liszttel készült termékeket, úgy értékelték, ízben nagyon hasonlítanak a hagyományos liszttel készült süteményekhez.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A legtöbben minden bizonnyal rögtön a kukába dobják, vagy pedig a környezettudatosabbak komposztba hajítják a banánhéjat, miután elfogyasztották a gyümölcsöt, ám egy kutatás szerint létezik ennél sokkal jobb felhasználási módja is a maradéknak. Mint írják, amennyiben a banánhéjat blansírozzuk, majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan ételt készíthetünk belőle, amely ugyanolyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk.

Ez a módszer a tudósok szerint nem csak hogy teljesen biztonságos, valójában még egészségesebb megoldás is – emelte ki a Science Alert. Az ízteszt során a fogyasztók ugyanolyan értékelést adtak az így készült termékekre, mint a hagyományos liszttel készült süteményekre, emellett arra is fény derült, hogy kifejezetten hasznos ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is kaphat: a banánhéjjal dúsított sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak. Soron kívül Változékony időnk lesz vasárnap, fátyolfelhők boríthatják az eget napközben

Bónuszként az áru három hónapig szobahőmérsékleten is jól elállt a polcon – tették hozzá. Bár a tanulmány csak kekszeknél, aprósüteményeknél vizsgálta a hatást, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben, cukrászsüteményekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni. Egyúttal arra is kitértek, miszerint a gyümölcs héjának elfogyasztása nemcsak egészséges, hanem segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is.

A banán súlyának ugyanis körülbelül 40%-át a héja adja, és a legtöbbször ezt a tápanyagban gazdag borítást egyszerűen kidobják. Persze a banánhéj nyersen teljesen haszontalan, feldolgozva azonban értékes alapanyag lehet – magyarázzák a cikkben. A 24.hu pedig fontosnak tartotta hangsúlyozni még: bár a tanulmány nem tesz róla említést, a déligyümölcsöket gyakran még éretlenül takarítják be, ugyanis hetekbe, hónapokba telhet, mire eljut a polcainkra.

Ahhoz hogy lelassítsák az érési folyamatot, fertőtlenítő-, illetve gombaölő szereket használnak, és gyakori a viaszolás is a szállítás előtt, ezáltal pedig hazánkban nem tanácsos banánlisztkészítésbe kezdeni házilag. De korábban arról is beszámoltunk, hogy ne csak az íze, a jótékony hatásai miatt is fogyasszunk rendszeresen epret. Ez a gyümölcs ugyanis egyebek mellett a szív- és érrendszerre is pozitív hatással lehet.

Ha pedig ezt a reggelit választjuk, 12 féle rák kialakulását megelőzhetjük, de a cukorbetegségre és a fáradtságra is igazi gyógyír ez az étel. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, egészségesebb lesz-e a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt – több TikTok-videóban is foglalkoztak ezzel a témával mostanság, de egy dietetikus részletekkel is szolgált, illetve elmondta, mégis mennyi ebben az igazság, hihetünk-e a videóknak.

5-0-ra ütötte ki Németország a magyar válogatottat

Nagyon rossz napot fogott ki Marco Rossi magyar válogatottja, súlyos vereségbe futottak bele a németek ellen Németország ellen, akik nem hoztak ki mindent magukból.