Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Az élet egyik legfontosabb építőelemének rejtélyeire adhat választ a mesterséges intelligencia

Fontos válaszokat kaphatnak a biológusok, fény derül a fehérjék szerkezetének titkaira.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A DeepMind mesterséges intelligencián alapuló programja, az AlphaFold3 minden eddiginél részletesebben képes feltérképezni a fehérjék szerkezetét és működését. Arra is választ ad továbbá, hogy miként képesek kölcsönhatásba lépni más molekulákkal.

A program a szerkezeti biológiában nyújt fontos segítséget, melynek a különböző anyagok – köztük a fehérjék és a nukleinsavak – molekuláris alapokon nyugvó tanulmányozása a legfőbb célja – számolt be róla a Live Science. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

A DeepMind közleménye szerint a mesterséges intelligencia a DNS és az RNS eddig megválaszolatlan kérdéseire is válaszokat adhat, és mint írták, ezzel „valóban megérthetjük az élet folyamatait”. Az AlphaFold3 előrejelzései segíthetnek továbbá a tudósoknak új gyógyszerek és kezelések kifejlesztésében is.

Frank Uhlmann, a londoni Francis Crick Intézet biokémikusa a Nature-nek elmondta, hogy a programot egyebek között a DNS-sel kölcsönhatásba lépő fehérjék szerkezetének modellezésére használják, és az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy többnyire pontosan működik.

Elődjeivel ellentétben azonban az AlphaFold 3 már nem nyílt forráskódú. Ám azok a kutatók, akik nem kereskedelmi célú kutatásokhoz kívánják használni, ingyenesen letölthetik, és naponta összesen húsz feladatsort el is végezhetnek vele.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.