Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Fontos változás jön júliustól az éttermekben

Fontos változás jön júliustól az éttermekben

Fontos változás jön júliustól az éttermekben
Banda Aceh, 2023. június 5. Partra mosott mûanyag hulladék az indonéziai Banda Aceh tartományban 2023. június 5-én, a környezetvédelmi világnapon. A környezetvédelmi világnapot annak emlékére tartják, hogy 1972-ben ezen a napon nyílt meg Stockholmban az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája, amelyen életre hívták az ENSZ Környezetvédelmi Programját. MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

Júliustól szigorodni fog az egyszer használatos műanyag evőeszközök és csomagolóanyagok tiltására vonatkozó szabály, de nem csak a hatóságok egyre tudatosabbak ezzel kapcsolatban.

Magyarországon a 2019-es uniós irányelv nyomán egy 2021-es kormányrendelet határozott az egyes műanyag elviteles dobozok, szívószálak, tányérok, és evőeszközök tiltását, ez a rendelet pedig várhatóan tovább fog szigorodni idén júliustól, számol be róla az Economx nevű portál.

A cikk a videó után folytatódik

Nem csak a szabályozás miatt éri azonban meg a váltást mihamarabb megtenni az éttermeknek, a lapnak Báti Márton, a Greenstic Europe ügyvezetője ugyanis elárulta, hogy az ügyfélkörükbe tartozó éttermekbe látogató vendégek is egyre tudatosabbak azt illetően, hogy ne találkozzanak ilyen egyszer használatos műanyagokkal.

Ezen a területen a vállalat felmérése szerint rengeteg tér van a javulásra, kérdőívük kitöltőinek mindössze két százaléka gondolja úgy, hogy a vendéglátóegységek eleget tesznek a műanyagszennyezés megoldása ellen, 75 százalék szerint pedig továbbra is túl sok műanyagot használnak.

„Az elvárás egyszerű, környezetbarát csomagolóanyagokra és egyértelmű, átlátható kommunikációra van szükség. A már amúgy is beépített csomagolási díjtartományban ráadásul számos műanyagot helyettesítő alternatívát lehet találni, a cukornádból készülő termékek például mind árban, mind felhasználhatóságban felveszik a versenyt a műanyag termékekkel: jól bírják a hőváltozást, mikrózhatók, fagyaszthatók, az életciklusuk végén pedig komposztálni is lehet őket” – tette hozzá Báti.