Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,259 $

Sok nyugdíjas nem veszi komolyan ezeket a szabályokat, pedig fontos lenne

Az idősebbek és krónikus betegek érdekében különösen fontos lenne, hogy figyelembe vegyenek néhány alapvető szabályt, amikor ellátogatnak egy gyógyfürdőbe.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A legmelegebb vizű medence könnyen kiszúrható a gyógyvizes fürdőkben, mivel jellemzően abban üldögélnek a legtöbben, ráadásul leginkább idősebbek. Szintén általános, hogy a fürdőzők nem veszik figyelembe a táblán jelzett „ajánlott fürdési időt” (ami általában 20-30 perc), és gyakran nem törődnek a fokozatosság elvével, ezért a termalonline.hu összefoglalta, mikre lenne fontos odafigyelni. Mint írják, a gyógymedencéknél feltüntetett ajánlott fürdési idő nem azt jelenti, hogy miután eltelt egy 30 perces fürdőzés, aznap többet ne lehetne újra belemenni a vízbe.

Félórás, órás szüneteket tartva ugyanis vissza lehet térni a gyógyvizes medencébe. Ám sokan ezt a 20-30 perces időlimitet figyelmen kívül hagyják, holott a szakorvosok szerint a gyógyvíz hatása teljes mértékben érvényesül az ajánlott fürdési idő alatt, s a „túlórázás” már nem növeli hatékonyságát. Sőt, hosszabb bent tartózkodás megterheli a szervezetet. A meleg víz hatására kitágulnak az erek, ami bizonyos esetekben olyan jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet, hogy a kijövetelkor akár el is ájulhatunk – emelik ki. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A szakirodalomban gyakran említik az előfürdő vagy előzuhany fogalmát, amelynek lényege, hogy fokozatosan szoktassa a szervezetet a meleg vízhez: elsőként a test alsó részét, a lábakat érje a víz, lassan haladjunk, ne sietve. Különösen ajánlott ez az idősebbek, rosszabb egészségi állapotúak számára, de hűvösebb időben is fontos lehet, amikor nagy a hőmérséklet különbség a kültéri és a fürdőben lévő víz között. De a fürdést követően is fontos ez a fokozatosság, hideg időben ne menjünk rögtön a szabadba, vagy hűvös helyiségekbe. Ha pedig lehetséges, vegyünk utófürdőt is, azaz rövid időre menjünk be egy hűvösebb vizű medencébe.

A forró vizű medence kapcsán pedig fontos hangsúlyozni, hogy az nem mindenkinek ajánlott. Amennyiben van lehetőségünk választani a különböző hőmérsékletű gyógyvizes medencék közül, akkor érdemes a közepes hőmérsékletűt, a 34-36 Celsius-fokosat használni, ami még kellemesen meleg, de a legkevésbé terheli meg a szervezetet. Idősebbek és/vagy krónikus betegséggel küzdők esetében fontos, hogy csak akkor válasszák az ennél melegebb vizű medencéket, ha az orvos kifejezetten ajánlja számukra.

Ebben a cikkben azt is megírtuk, hogy a víz- és csatornadíjak emelkedése miatt jelentős, 15-20 százalékos áremelkedés is jöhet a fürdőbelépőket illetően. Ettől függetlenül vannak még megfizethető kategóriájú fürdők, amelyeket érdemes felkeresni, hiszen ezekre a helyekre szinte fillérekért lehet bejutni. Az egyik ilyen a Kiskunhalasi Termálfürdő és Strand, ahol a felnőtt belépő 2400, a nyugdíjas és gyermekjegy pedig 1800 forintba kerül, de vannak más helyek is, ahol olcsó fürdőzési lehetőség érhető el.