Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,640 $

Lukasenka: a szomszédok az összeomlásunkat akarják

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök jelentős átalakításokba kezdett a biztonsági szolgálatán belül, elsősorban hozzá minden körülmények között lojális embereket helyezett el a szolgálatok vezető helyeire

...svg content...A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 4-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással győzött. MTI/EPA
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök jelentős átalakításokba kezdett a biztonsági szolgálatán belül, elsősorban hozzá minden körülmények között lojális embereket helyezett el a szolgálatok vezető helyeire – számolt be róla az Al Jazeera.

Aljakszandr Lukasenka immáron 26 éve irányítja vasököllel Fehéroroszországot, és eddig nem is igazán tűnt úgy, hogy a halálán vagy gyengélkedésén kívül bármi megfoszthatja valami a hatalomtól. Egy dolog azonban megváltozott, és ez augusztus 9-én változott meg, amikor megtartották a belarusz elnökválasztást. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Lukasenka a szavazatok 80 százalékával nyert a népszerű ellenzéki Szvetlana Tihanovszkaja előtt, amely különbséget senki nem hajlandó elfogadni, sem a fehérorosz nép egy része, sem számos külföldi kormány és nemzetközi szervezet. A korábbi TSZ-elnök egyetlen szövetségest talált magának, Vlagyimir Putyin személyében.

Naponta zajlanak több tízezres tüntetések az autoriter elnök ellen, és a fehérorosz hatóságok nem tudnak akkora brutalitást mutatni, ami a tüntetők kedvét szegné. Pedig valóban próbálkoztak, gyakorivá váltak a kirúgások, tömeges letartóztatások, verések, kínzások, valamint több ember is már halálát lelte a fehérorosz demokrácia reményéért való küzdelemben.

Lukasenkát sem kellett személyesen félteni, gyakorlatilag naponta állt elő eddig újabb „felelősökkel”, akik a tüntetések mögött állnak. Volt már az ENSZ, az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió is, és egészen hajmeresztő kijelentésekkel is tarkította a közbeszédet, több alkalommal lepatk*nyozta a tüntetőket, és általánossá vált az állam elleni szervezkedés, mint vád.

A HATÓSÁGOK KEGYETLENSÉGÉRE REAGÁLVA A KÍNZÁS ELLENI FELLÉPÉST IS ZÁSZLÓJUKRA TŰZTÉK A DEMONSTRÁLÓK

Lukasenka mindennel megpróbálkozik, hogy megszilárdítsa az ingatag félben lévő hatalmát, mely a belső körében is némi átalakításokhoz vezetett, a hozzá alapvetően végig lojális biztonsági szolgálatok körében is. Új vezetőket nevezett ki, akik híresek voltak arról, hogy szinte rajongva hűek a bajszos autokratához.

„Fehéroroszország egy külső agresszorral kell, hogy szembenézzen. Ezért azt szeretném, hogy tudassátok az emberekkel: engem gyengeséggel nem lehet vádolni, nem vagyok gyenge. Az ország rendesen működni annak ellenére, hogy a szomszédaink az összeomlásunkat akarják”

mondta Lukasenka a frissen kinevezett biztonsági vezetőknek.

Ha minden belső lehetőséget kimerített Lukasenka, egy joker-kártyája még így is maradt, mégpedig Oroszország, akik már jelezték, készen állnak akár katonai erővel is beavatkozni, ha nem sikerül normális körülmények között a tüntetéseket megakadályozni. A közeljövőben, néhány héten belül személyesen is találkozik Putyin és Lukasenka ezen ügyben.

EKÖZBEN VLAGYIMIR PUTYIN ELLEN IS TÜNTETTEK OROSZORSZÁGBAN