Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Kétmilliárd euró érkezik az EU-tól, Magyarország újabb feltételeket teljesített

Az Európai Bizottság alapos vizsgálat után döntött a kohéziós források egy részének feloldása mellett.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Mint azt Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára közösségi oldalán közölte, az Európai Bizottság döntése alapján „újabb 2 milliárd eurót szabadított fel a Magyarországnak járó, eddig befagyasztott kohéziós forrásokból.”

Az államtitkár hozzátette, hogy a feloldást azzal indokolták, hogy az Európai Bizottság egy alapos vizsgálatot követően végül elfogadta a magyar kormány önértékelését, amit az oktatási és képzési rendszer, valamint a nemek közötti egyenlőség területein végeztek. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Zsigmond szerint ezek a feltételek így már a Bizottság álláspontja szerint is teljesülnek, mint fogalmazott, ennek eredményeként „Magyarország megkezdheti a költségek megtérítésére irányuló igényt a programok azon részeire, amelyekre ezek vonatkoznak.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió által visszatartott összegek különböző korlátozások okán – köztük a jogállami mechanizmussal kapcsolatos – nem érhetők el Magyarország számára. Az Európai Bizottság ugyanakkor január elején átutalta a korábban blokkolt kohéziós források egy részét.

Ez a 2021-2027-es időszakra vonatkozott, és 445 millió eurót jelentett Magyarország számára. A kormány szerint a pénz megérkezésével elindulhatott az új fejlesztési időszak operatív programjainak uniós refinanszírozása, ami a terület- és településfejlesztési, a digitális, a közlekedés- és gazdaságfejlesztési programokkal kapcsolatos.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.