Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,94 Ft
Euró
387,50 Ft
Font
451,72 Ft
Bitcoin
65,567 $

Biden újabb bakija: ezúttal Gáza és Ukrajna fogott ki rajta

Az Egyesült Államok elnöke jelezte, „ragaszkodni fog hozzá”, hogy Izrael megkönnyítse a dolgukat, lévén, „gyerekek élete forog kockán.

...svg content...Washington, 2024. március 1. Joe Biden amerikai elnök (j) és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2024. március 1-jén. MTI/AP/Evan Vucci
Közel-Kelet

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Amikor Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok is beszáll a palesztinoknak szánt segélyek eljuttatásába, a 81 éves amerikai elnök kétszer is összekeverte Gázát és Ukrajnát. Pénteken Biden azt is kijelentette, hogy légi úton dobják le a csomagokat és „ragaszkodnak hozzá”, hogy Izrael többet tegyen meg a háború következményei és az éhinség által érintettek segélyezése érdekében.

Mivel Biden kétszer is azt mondta az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni washingtoni látogatása alkalmából, hogy a segélycsomagokat Ukrajnában dobják le, a Fehér Háznak később külön tisztáznia kellett, hogy valójában Gázáról beszélt. „Messze nem elég a Gázába eljutó segélyek mennyisége. Ártatlanok és gyerekek élete forog kockán. Nem fogunk csak itt állni, amíg több segély be nem jut. Kamionok százainak kellene bejutnia, nem csak párnak” – idézi a The Guardian az elnököt. Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

Biden bejelentése előtt egy nappal a gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, már harmincezer palesztin halt meg az október óta tartó háborúban. Az éhség és alultápláltság széleskörű a Gázai övezetben, ahol kb. 2,2 millió palesztinnak kell komolyan nélkülöznie, miután Izrael elpusztította az élelmiszer-készleteket és jelentősen korlátozza, hány kamion juthat be az övezet területére naponta.

„A következő napokban jordániai barátainkkal és másokkal közösen együttműködve fogunk légisegélyt juttatni Ukrajnába [sic]. Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy további utakon, akár tengeri úton is újabb csomagokat küldjünk Ukrajnába [sic].” Az amerikaiakon kívül az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Francaiország, Jordánia és az Egyesült Királyság is dobott segélycsomagokat Gázába.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .