Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,01 Ft
Euró
388,23 Ft
Font
450,62 Ft
Bitcoin
62,041 $

Száz éve adnak vért a magyarok, egyre többen segítenek embertársaiknak

15 ezer fővel emelkedett tavaly a véradók száma az előző évhez képest.

Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Országos Vérellátó Szolgálat információi szerint 2023-ban 411 925 alkalommal adtak vért Magyarországon, ami az azt megelőző évhez képest 4 százalékos növekedést jelent. Az OVSz idén dr. Kubányi Endre munkásságára emlékezik, aki száz éve alapította meg hazánk első véradó szolgálatát.

„Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradó központját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban” – írta közleményében az OVSz. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

„A 100 éves évforduló alkalmából az OVSz országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni az orvos életére és munkásságára, a transzfuziológia történetére, a vérellátás fejlődésére. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szervezünk. Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.”

„Az emlékév egyik fénypontja az OVSz Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, és hamarosan debütál ’Csak egy hős’ címmel. A zenei alkotás egy ismert zeneszerző jóvoltából valósul meg, kifejezve ezzel az önkéntes véradóknak szóló köszönetünket a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért. Véradásra országszerte várunk minden segíteni vágyót, amelyhez a véradási helyszín- és időpontkereső IDE kattintva található” – írják.

Izrael panaszt tesz, amiért kifütyülték versenyzőjüket az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a KAN panaszt nyújtott be a szerdai főpróbán hallható kifütyülések miatt, amelyek Eden Golan énekesnő irányába érkeztek.