Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,32 Ft
Euró
388,43 Ft
Font
451,59 Ft
Bitcoin
61,737 $

Kannabiszolajjal gyógyítottak meg egy autoimmun bőrbetegségben szenvedő kutyát

Az eb már az első kezelések után jókedvű volt és aktív, játékos hajlama is visszatért.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Sikeresen alkalmaztak kannabiszolajat egy autoimmun bőrbetegségben szenvedő kutya kezeléséhez – írja a 24.hu az IFLScience beszámolója alapján. A cikkben az áll, a 2 éves keverék kutya discoid lupus erythematosusban (DLE) szenvedett, amely leggyakrabban az orron és a füleken található, intenzív gyulladásként jelentkezik, illetve pigment- és szőrvesztést, fekélyeket, kiütéseket okozhat.

Az autoimmun betegséget hagyományosan kortikoszteroidoknak nevezett gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik, amelyek számos emberi bőrbetegségnél is használatosak. A készítmények azonban súlyos mellékhatásokhoz is vezethetnek hosszú távú használat esetén: a jelentésben szereplő kutya tünetei pedig több hónapos kezelés után sem javultak. Soron kívül Az inflációra hivatkozva többször is árat emelhetnek a bankok

Ekkor jött az ötlet, hogy be kell vetni a kannabioidokat: egy szakorvos CBD-t és THC-t tartalmazó kannabiszolajat írt fel a tünetek kezelésére. Bár egy ideig kísérletezgetni kellett a napi adaggal, végül egy viszonylag alacsony, napi kétszeri adagot állapítottak meg a teljes spektrumú kannabiszolajból, amelyben 3:1 arányban kapott szerepet a CBD és a THC – részletezik.

A Frontiers in Veterinary Science szaklapban megjelent kutatás szerint a nőstény állat már az első kezelések után jókedvű volt és aktív, játékos hajlama is visszatért. Egy év elteltével a négylábúnál teljesen eltűntek a DLE jelei, és a későbbi vizsgálatok során sem állapítottak meg visszaesést a kezelés fenntartása mellett.

A lap szerint mindez azt bizonyítja, hogy a kannabioidokkal való kezelés életképes alternatívát jelenthet olyan esetekben, amikor a hagyományos terápiák már nem segítenek. Ugyanakkor a kutatás szerzői felhívták a figyelmet, hogy ez csak egy sikeres eset volt, ezért további kutatásokra van szükség, hogy teljes képet kapjanak arról, a kezelés hosszú távon is biztonságos és hatékony.

A robothernyó felülírhatja az eddigi fejlesztéseket, minden eddiginél sokrétűbb a tudása

A moduláris robot a jövő egyik legígéretesebb megoldása lehet, és már most rengeteget tud.

Szentkirályi Alexandra szemetet cipelt Budapesten, elege van Karácsony Gergely munkájából

Szentkirályi Alexandra Budapest köztisztaságával sem elégedett, többek között ezen is változtatna, ha megkapná a lehetőséget a főváros irányítására.