Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,05 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,36 Ft
Bitcoin
66,014 $

Korrupció és fogadási csalás miatt ítélték életfogytiglanra az Everton egykori játékosát

Li Tie a kínai válogatottban is játszott, sőt, irányította is a nemzeti tizenegyet.

...svg content...MTI/EPA/ADAM VAUGHAN
Sport

Bense Róbert

Szerkesztő

Az egykori Premier League légiós, később edzőként dolgozó Li Tie ügye nagyon súlyos botrányt kavart a kínai labdarúgásban, miután kiderült, hogy közel 150 millió forintnak megfelelő font kenőpénzt fizetett azért, hogy a kínai válogatott szövetségi kapitánya lehessen. Mint a vizsgálat rávilágított, nem ez volt az egyetlen megvesztegetési ügye, és mások is benne voltak.

A 46 éves Li 2002-ben került az Evertonhoz, a csapat pedig a Premier League hetedik helyén végzett, így a 29 mérkőzésen pályára lépő kínai játékosnak végül hároméves szerződést ajánlottak. Li azonban ezt követően nem tudta magát tartósan beverekedni a kezdőbe, 2004-ben pedig egy lábtörés akasztotta meg ígéretesnek induló karrierjét. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

Később még a Sheffield Unitedben próbálkozott, ám végül pár évre rá visszatért Kínába. 2007-ig a válogatottban is rendszeresen játszott, majd 2011-ben visszavonult és edzősködni kezdett. Több kisebb csapat trénereként is dolgozott, 2015-ben a Hopejnél már komolyabb rutinnal rendelkezett, két évre rá aztán a válogatott segédedzőjévé lépett elő.

Li végül 2019-ben lett a válogatott szövetségi kapitánya, egészen 2021-ig töltve be ezt a pozíciót. Egy évvel később viszont kiderült, hogy hatalmas kenőpénzek árán kerülhetett a válogatott élére. A vizsgálatok fényt derítettek arra is, hogy edzői karrierje során kollégákat, játékvezetőket, és más klubok játékosait is lefizette, hogy jobb eredményeket mutathasson fel.

A beismerő vallomás sem mentette meg a komoly büntetéstől, mint azt a 90min megírta, Li-t életfogytiglani börtönre ítélték. A kínai szövetség korábbi elnöke, illetve egy másik magas rangú tisztviselője pedig 15, illetve 13 évre kerül rácsok mögé, amiért elfogadták a korrupciós pénzeket.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Messi megint megsérült, nem is nyert nélküle az Inter Miami

Az Inter Miami Messi nélkül lépett pályára szerda este az MLS-ben, ami végül gól nélküli döntetlent hozott.

FELKAPOTT