Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
60,967 $

Ismét megpróbál visszatérni a Holdra az USA, akár már a jövő héten sikerrel járhatnak

Az Odie nevű leszállóegységet február 14-én bocsátják fel a floridai Kennedy Űrközpontból, 22-én pedig kísérletet is tehet a landolásra.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy hónappal azután, hogy a Peregrine-küldetés elbukott, az Egyesült államok ismét megpróbál visszatérni a Holdra. Ám a NASA ezúttal egy másik magáncéggel dolgozik együtt azon, hogy 50 év után ismét amerikai eszköz landolhasson az égitesten – írja a 24.hu a CNN beszámolójára hivatkozva.

A tervek szerint az Odysseus, becenevén Odie nevű leszállóegységet február 14-én, magyar idő szerint 18:57-kor bocsátják majd fel egy SpaceX Falcon 9 hordozórakétán a floridai Kennedy Űrközpontból. Miután Föld körüli pályára állt és levált a rakétáról, az Odysseus egymaga kezd majd el a cél felé haladni. Soron kívül Karácsony Gergely szerint húszezer forint a legnagyobb összeg, amit egyben látott

A szonda várhatóan kicsivel több mint egy hét alatt éri el a Holdat, így február 22-én tehet kísérletet a landolásra. Ha sikerrel jár, az Intuitive Machines nevű vállalat fejlesztette Odysseus lesz az első amerikai eszköz, amely puhaleszállást hajt végre az égitesten az 1972-es Apollo 17 küldetés óta, valamint az első olyan magáncég által épített eszköz, amely eléri az objektum felszínét – emeli ki a lap.

Mint azt már korábban megírtuk, januárban ugyanez volt a Peregrine űrszonda célja, azonban műszaki hiba történt, amely miatt nem tudta teljesíteni a missziót és a Földre visszazuhanva elégett a légkörben. De arról is beszámoltunk, hogy a váratlan meghibásodás után jó hír érkezett a NASA marsi helikopteréről, Japánnak pedig sikerült kapcsolatba lépnie a Holdra küldött űrszondájával.

Az Odysseus kapcsán még érdemes hozzátenni, hogy a szonda a Hold déli sarkánál szállhat le, ahol hét napon át működhet, mielőtt megkezdődik a holdi éjszaka. Ennek során különböző műszerek segítségével fogja vizsgálni az holdi környezetet, míg az éjszaka beköszöntével aludni küldik majd az eszközt.

Kunhalmi Ágnes Magyar Péterről: ott bővíthette volna az ellenzéki tábort, ahol nem indul

Az MSZP társelnöke szerint Magyar Péter pont vidéken, a megyei listákon szólíthatta volna meg a kiábrándult fideszeseket, a Tisza Párt mégsem indult el, Budapesten azonban igen, ahol az ellenzék már visszaszorította a Fideszt.

Karácsony Gergely szerint húszezer forint a legnagyobb összeg, amit egyben látott

Az elmúlt időszakban Gattyán György pártja számos videót feltöltött a kampányukról, az egyik felvételen például Karácsony Gergelyt kérdezik, aki meglepő kijelentést tett.