Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,448 $

Jakab: a fertőzöttségi adatok valóban magasak, de ennél még jóval magasabb is lesz

Jakab Ferenc virológus úgy fogalmazott az ATV Start című műsorában, hogy habár egyelőre a halálos áldozatok a magas fertőzöttségi adatok ellenére nagyon alacsonyak, 4-5 héten belül ez is megemelkedhet jelentősen.

Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jakab Ferenc virológus úgy fogalmazott az ATV Start című műsorában, hogy habár egyelőre a halálos áldozatok a magas fertőzöttségi adatok ellenére nagyon alacsonyak, 4-5 héten belül ez is megemelkedhet jelentősen.

Magyarországon is kibontakozó félben van a koronavírus-járvány második hulláma, az elmúlt öt napban a járvány kezdete óta a két legmagasabb napi esetszámot regisztrálták, vasárnap 365-t, a mai nap folyamán pedig 301-et. A tendenciák aggasztók az iskolakezdet előtt, ám egyelőre központilag nem érkezett utasítás, hogy átállunk az online oktatásra újfent. Soron kívül Számos Samsung mobil vált használhatatlanná egy új frissítés miatt

Jakab Ferenc virológus szerint pedig fel kell készülnünk arra, hogy a számok még ennél is súlyosabbak lesznek. A szakértő szerint ősszel és télen sokkal drasztikusabb esetszám-emelkedésre lehet számítani, ugyanis a felsőlégúti betegségek is ezen két évszakban a legaktívabbak, és már nyáron is láthatjuk, mennyi fertőzöttet okozott.

Jakab kiemeli azt, amit már más szakértők is, hogy jelentősen csökkent a fertőzöttek átlagéletkora, a tavaszi hónapok során még 64 év volt az átlag, jelenleg pedig 31. Az alacsony halálozási ráta ezzel magyarázható, ám a virológus úgy véli, 4-5 hét múlva ez is „utoléri” a fertőzöttek számát, mivel ennyi idő elteltével került át a fiatalokról az idősekre a vírus, amennyiben nem teszünk megfelelő intézkedéseket.

A virológus úgy véli, ez egy olyan járvány, amelynek csak és kizárólag egy hatékony és biztonságos vakcina fog véget vetni, és az is csak abban az esetben, ha legalább a lakosság 50 százalékát beoltják vele. Ettől eltérő esetekben Jakab drasztikusan fogalmaz: soha nem lesz vége.

Igencsak korosodik a NASA egyik szondája, kényszerű lépést kellett megtenniük emiatt

Akár a 2030-as évekig is tovább működhet a Voyager-2 szonda, ennek azonban az ára is megvan: egyre több tudományos műszerét kell leállítani.