Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,259 $

Júliustól randidrogtesztek beszerzésére kötelezik a kaliforniai szórakozóhelyeket

A tesztek olyan kábítószereket mutatnak ki, mint a ketamin vagy a GHB.

...svg content...Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

2024 júliusától egy új jogszabály lép életbe, amely randidrogtesztek beszerzésére kötelezi a kaliforniai szórakozóhelyeket. A rendelkezés szerint a teszteket kínálhatják ingyen és pénzért is, ám utóbbi esetben csak „ésszerű árazással”, elkerülve a kiszolgáltatott helyzetbe kerülő emberek kizsákmányolását – számolt be a Telex a Mixmag beszámolója alapján.

Mint írják, a tesztek olyan kábítószereket mutatnak ki, mint a ketamin vagy a GHB (ezeket az angol date-rape drugnak, azaz randi-nemierőszak-drognak nevezi, magyarul azonban leginkább a randidrog kifejezést használják rájuk). Ezekkel a drogokkal általában erőszaktevők kábítják el áldozataikat, többnyire italokba keverik, de akár injekciós tűvel is beadatják. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A tesztek az ilyen bűncselekmények megelőzésére szolgálnak. Erre vonatkozóan a törvényt kezdeményező kaliforniai képviselő, Josh Lowenthal hangsúlyozta, miszerint „zajlik egy válság, ami szexuális zaklatással, bántalmazással jár, és elsősorban a nőket és az LMBTQ+ közösségek tagjait érinti”.

Ezt követően hozzátette, a titkárságán is dolgozik olyan ember, aki nemierőszak áldozata volt, és randidroggal kábították el. Illetve tud arról, hogy a kaliforniai törvényhozásban is van ilyen ember, nem beszélve arról a rengeteg áldozatról, akiknek hasonlón kellett keresztülmenniük. Ezáltal előrelépésnek tartja a jogszabályt, amellyel más tisztiviselők is egyetértenek.