Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Egy bírósági döntés szerint Donald Trump nem indulhat az amerikai elnökválasztáson Coloradóban

Donald Trump komoly eséllyel indulhat az USA következő elnökválasztásán, emiatt látható módon igyekeznek megakadályozni ezt egyes bíróságok.

...svg content...Fotó: EPA/AMANDA SABGA
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Nem szerepelhet a republikánus előválasztás coloradói indulói között Donald Trump volt amerikai elnök – erről döntött Colorado állam legfelsőbb bírósága kedden. Az állam legfőbb jogi fóruma helyt adott annak a kezdeményezésnek, amely az amerikai alkotmány 14. kiegészítésére hivatkozva kezdeményezte az előző elnök eltávolítását a republikánus előválasztás indulói közül.

A 4 igen és 3 nem szavazattal meghozott határozat végrehajtását felfüggesztették a január 4-i fellebbezési határidő lejártáig, ameddig az érintettek az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé vihetik az ügyet. Az állam közigazgatásának demokrata vezetője közleményben erősítette meg eltökéltségét, hogy érvényt szerez a bíróság döntésének. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Colorado állam legfelsőbb bíróságának mind a 7 tagját demokrata kormányzó nevezte ki. Donald Trump kampányszóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál fellebbeznek és egyúttal visszautasította a határozatot, amelyet teljes mértékben hibásnak és antidemokratikusnak minősített.

Colorado választási hatósága azt közölte, hogy az ügyet január 5-ig le kell zárni, mert akkor véglegesíti az előválasztásokon indulók listáját. A döntés alapjául szolgáló 14. alkotmánykiegészítést a polgárháború után hozták, ami eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki „zendülésben érintett”.

Az ügyben Donald Trump ellen a 2021. január 6-i eseményeket hozzák fel. Trump tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el a Washingtonban tartott tüntetések idején. Colorado állam legfelsőbb bírósága az ügyben ősszel tartott meghallgatásán is megosztottak voltak a bírói tanács tagjai, többen azon a véleményen voltak, hogy nem a testület feladata annak eldöntése, hogy Donald Trump érintett volt-e zendülésben.

(MTI)

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.

Rekordszámú független jelölt indul a júniusi önkormányzati választásokon

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint a júniusi önkormányzati választáson 7680 polgármesterjelölt vesz részt, akik közül többségük, 6297 függetlenként indul.

Napokon belül ismertté válhatnak a közmédiás EP-vita részletei

A közmédia jövő héten, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatja az Európai Parlamenti listát állító szervezeteket az általa tervezett vita részleteiről.