Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,49 Ft
Euró
391,28 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,472 $

Hatalmas marsi porördögöt kapott lencsevégre a NASA

Az amerikai űrhivatal Curiosity rovere mögött álló kutatócsapat egy igazán érdekes animált GIF-et tett közzé a világhálón, amelyen az látszik, ahogyan egy portölcsér kavarog a vörös bolygó felszínén.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai űrhivatal Curiosity rovere mögött álló kutatócsapat egy igazán érdekes animált GIF-et tett közzé a világhálón, amelyen az látszik, ahogyan egy portölcsér kavarog a vörös bolygó felszínén.

A porördög a Mars egyik nagyobb krátere közelében alakult ki, ami valószínűleg korábbi masszív meteorbecsapódás vagy egy tó kiszáradása következtében jöhetett létre. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

A NASA blogbejegyzése szerint szeles időszakba lépett a vörös bolygó, hiszen a felületén rengeteg pörgő, kavargó homokvihar jött létre, melyeket a marsjáróra szerelt kamerákkal sikerült rögzíteniük.

Habár a Curiosity még egy régebbi technológiával van felszerelve, még így is pazar képeket tudott készíteni a különös, egyben meglehetősen gyakori jelenségről.

„A szeles évszak lényegében a marsi nyár elején kezdődik, amikor a bolygó felszíne fokozatos melegedésnek indul, ami azt jelenti, hogy a légáramlatok erősebbé válnak, örvények alakulnak ki, amik nagyon sebesen terjednek” – magyarázta Claire Newman, a Curiosity csapatának tagja és a NASA tudósa az űrügynökség blogposztjában.

Forrás: NASA

Ha ezek az örvények kellően erősek, akkor porördögökké formálódhatnak, amelyek lényegében por és szél kóválygó keverékei, melyek akár 7-8 kilométeres magasságokba repülhetenek.

A Curiosity kutatói egy 30 perces idősáv alatt vizsgálták az adott területet, majd az elkészített fotókat egybeillesztve vonták le a következtetéseket az objektumról.

„Gyakran fel kell dolgoznunk a képeket ahhoz, hogy megláthassuk, mi változott a környéken, még mielőtt a porördögök felbukkantak volna. A szóban forgó porördög bámulatos volt; ha közelebbről megnézzük, akkor tökéletesen kivehetjük, hogy egyre inkább jobb oldalra mozog, miközben módosulnak változnak a fényképek színárnyalatai.”

tette hozzá Newman.

Az ehhez hasonló timelapse-ek segítségével a csillagászok hasznos és egyben részletes információkkal gazdagodhatnak, amikkel időjárásmodelleket építhetnek fel, de a marsi klíma változásával kapcsolatos mintákat szintén feljegyezhetik.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/osszeutkozhet-az-andromeda-galaxis-a-tejutrendszer-fenylo-csillaghalmazaival/

Videón a Barcelona kapusának hatalmas potyagólja

Az Arsenal után a Barcelona kapusa is óriási potyagóllal hívta fel magára a figyelmet, de a Valencia ennél is rosszabbul járt.

Busz alá szorult egy elgázolt ember Zuglóban

Újabb súlyos baleset történt, most Zuglóban, ahol elgázolt egy embert egy busz, majd a jármű alá szorult.