Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,881 $

A felhőkben felfedezett mikroműanyagok a globális hőmérsékletet is befolyásolhatják

Mára elmondhatjuk, a mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol ott vannak.

...svg content...Fotó: Unsplash/engin akyurt
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tudósok nemrég műanyagrészecskék darabkáit fedezték fel Kelet-Kína felett, kutatásaik alapján pedig ezen mikroműanyagok befolyásolhatják a felhőképződést és az időjárást is: a kínai tudósok 28 vízmintából 24-ben találtak olyan műanyagrészecskéket, melyek általában a műszálakban és a csomagolóanyagokban fordulnak elő.

Mára eljutottunk arra a szintre, hogy a mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók a Földön: a levegőben, a vízben, a talajban, az élelmiszerekben, sőt, még a vérben is. Most pedig kiderült, már a felhőkben is megtalálhatóak a mikroműanyagok. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

A kínai Shandong Egyetem tudóscsoportja a Tai-hegy tetején gyűjtött vizet a felhőkből, s 28 mintából 24-ben találtak mikroműanyagot. Ezen anyagok közé tartozik a polietilén-tereftalát (PET), a polipropilén, a polietilén és a polisztirol is, melyek általában szintetikus szálakban, textíliákban, valamint csomagolásokban és arcmaszkokban megtalálhatók.

A tudósok szerint a részecskék az óceánban lévő műanyagokból származhatnak, és a légtömegeken keresztül kerültek a felhőkbe. A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben meghatározzák a mikroműanyagok időjárásra gyakorolt hatását, ám az továbbra is egyértelmű, hogy mit lehet tenni a probléma kezelése érdekében: száműzni kell a műanyagokat az életünkből.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.